Hävikkiruokakoulutuksen järjestäminen ruoka-apu toimijoiden ja Laurean välille
Vilpus, Joni (2024)
Vilpus, Joni
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024121736750
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024121736750
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena on yhteisen hävikkiruoka koulutuksen järjestäminen ruoka apu toimipisteille ja Laurealle, sekä kehittää ja edistää hävikkiruoan käyttöä ruoka-avussa.
Työssä keskitytään erityisesti ruokaa valmistavien ruoka-aputoimipisteiden ja Laurean välisten yhteistyöprosessien parantamiseen. Tavoitteena on myös luoda malli hävikkiruoan hyödyntämiseen ruoka-avussa, mikä osaltaan vähentäisi ruokahävikkiä ja tukisi kestävän kehityksen tavoitteita.
Työn taustalla on Food Waste Ecosystem -hanke sekä ruoka-aputoimipisteet Yhteinen pöytä ja Stadin Safka, ja näissä pyrkimys tehostaa ruoan uudelleenkäyttöä. Näiden toimijoiden kautta hävikkiruokaa saadaan käyttöön eri puolilta elintarviketeollisuutta ja muilta ruoan tarjoajilta, ja tavoitteena on sen jakaminen ruoka-apua tarvitseville henkilöille tehokkaalla ja logistisesti toimivalla tavalla.
Opinnäytetyössä keskitytään erityisesti Helsingin ja Vantaan alueiden ruoka-aputoimijoihin, jotka yhdessä paikallisten seurakuntayhtymien ja muiden kumppaneiden, kuten Laurean kanssa tekevät tiivistä yhteistyötä. Hävikkiruoan hyödyntäminen ruoka-avussa on tärkeä osa laajempaa kestävän kehityksen kokonaisuutta, ja opinnäytetyön kautta pyritään luomaan uusia toimintamalleja sekä lisäämään tietoisuutta ruokahävikin hyödyntämismahdollisuuksista ruokaa valmistavissa ruoka-apu pisteissä.
Tämän opinnäytetyön avulla pyritään laajentamaan ruoka-aputoimipisteiden ruokaa valmistavien henkilöiden osaamista ja raaka-aineiden tuntemusta ja sitä kautta hävikin tehokkaampaa hyödyntämistä sekä tarjoamaan konkreettisia ratkaisuja hävikkiruoan hyödyntämiseen ruoka-avussa ja laajentamaan tämän opinnäytetyön tuloksia muihin vastaaviin projekteihin tulevaisuudessa.
Asiasanat: Food Waste Ecosystem, hävikkiruoka, kestävä kehitys, Laurea, ruoka-apu, ruoka-avun jakelu, ruokahävikki, Stadin Safka ja Yhteinen pöytä.
Työssä keskitytään erityisesti ruokaa valmistavien ruoka-aputoimipisteiden ja Laurean välisten yhteistyöprosessien parantamiseen. Tavoitteena on myös luoda malli hävikkiruoan hyödyntämiseen ruoka-avussa, mikä osaltaan vähentäisi ruokahävikkiä ja tukisi kestävän kehityksen tavoitteita.
Työn taustalla on Food Waste Ecosystem -hanke sekä ruoka-aputoimipisteet Yhteinen pöytä ja Stadin Safka, ja näissä pyrkimys tehostaa ruoan uudelleenkäyttöä. Näiden toimijoiden kautta hävikkiruokaa saadaan käyttöön eri puolilta elintarviketeollisuutta ja muilta ruoan tarjoajilta, ja tavoitteena on sen jakaminen ruoka-apua tarvitseville henkilöille tehokkaalla ja logistisesti toimivalla tavalla.
Opinnäytetyössä keskitytään erityisesti Helsingin ja Vantaan alueiden ruoka-aputoimijoihin, jotka yhdessä paikallisten seurakuntayhtymien ja muiden kumppaneiden, kuten Laurean kanssa tekevät tiivistä yhteistyötä. Hävikkiruoan hyödyntäminen ruoka-avussa on tärkeä osa laajempaa kestävän kehityksen kokonaisuutta, ja opinnäytetyön kautta pyritään luomaan uusia toimintamalleja sekä lisäämään tietoisuutta ruokahävikin hyödyntämismahdollisuuksista ruokaa valmistavissa ruoka-apu pisteissä.
Tämän opinnäytetyön avulla pyritään laajentamaan ruoka-aputoimipisteiden ruokaa valmistavien henkilöiden osaamista ja raaka-aineiden tuntemusta ja sitä kautta hävikin tehokkaampaa hyödyntämistä sekä tarjoamaan konkreettisia ratkaisuja hävikkiruoan hyödyntämiseen ruoka-avussa ja laajentamaan tämän opinnäytetyön tuloksia muihin vastaaviin projekteihin tulevaisuudessa.
Asiasanat: Food Waste Ecosystem, hävikkiruoka, kestävä kehitys, Laurea, ruoka-apu, ruoka-avun jakelu, ruokahävikki, Stadin Safka ja Yhteinen pöytä.