Minskat matsvinn för temperaturskänsliga frukt- och grönsaksprodukter : lagerstyrning i matbutiker
Halttunen, Aleksi (2024)
Halttunen, Aleksi
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024121937695
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024121937695
Tiivistelmä
Miljontals människor lider av hunger samtidigt som stora mängder mat slängs, vilket resulterar i ett onödigt användande av värdefulla resurser. Jämfört med andra produktgrupper står temperaturskänsliga frukt och grönsaksprodukter för en stor del av svinnet inom detaljhandel. Detta beror på deras känslighet och de logistiska utmaningar som följer. Denna studie syftar till att identifiera de främsta faktorerna bakom icke optimala lagernivåer av dessa produkter i matbutiker, undersöka hur dessa nivåer hanteras inom branschen samt hur svinnet behandlas. Studien baseras på en teoretisk ram som kompletteras av en kvalitativ intervjustudie med sex experter inom området samt observationer i matbutiker. Studiens resultat kan enbart generaliseras till en viss del inom Finland, eftersom skillnader mellan olika delar av världen och förändringar inom branschen kan påverka resultaten. Resultaten visar at de främsta faktorerna är felaktiga prognoser som inte möter efterfrågan på grund av interna och externa faktorer kombinerat med utmaningen att upprätthålla korrekta temperaturer under hanteringen och lagringen. För att hålla svinnet under kontroll och styra lagernivåer framkom vikten av att följa FIFO och FEFO principerna. Produkternas säkerhetslager bör vara litet med en flexibel beställningspunkt. Genom inventarier och dubbelkontroll av data säkerställs att de data som ligger till grund för beslut är rätt. Även lagerhanteringssystem kan användas som stöd. I samband med prognoserna måste väder, pris, trender och säsongens utveckling konstant följas med. I dessa produkter måste temperaturväxlingar undvikas och kvalitetsgranskningar göras. Prissänkningar används för att öka försäljningen vid överlager. Svinnet kan användas nyttigt, ätbart svinn kan doneras till välgörenheten eller personalen medan oätbart svinn kan användas som biobränsle eller så kan avtal ingås med hjortjaktsföreningar eller hästgårdar.