Ravitsemuksen merkitys yläkouluikäisten terveyden edistämisessä : kuvaileva kirjallisuuskatsaus
Juhola, Justiina; Laurell, Sanna (2024)
Juhola, Justiina
Laurell, Sanna
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202501111211
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202501111211
Tiivistelmä
Ravitsemus on merkittävä osa yläkouluikäisten terveyden edistämistä, joten terveydenhoitajat tarvitsevat aiheesta koottua tutkimustietoa oman työn tueksi. Opinnäytetyön tarkoituksena oli kerätä ja analysoida näyttöön perustuvaa tietoa yläkouluikäisten ravitsemuksesta ja sen vaikutuksesta terveyteen. Tavoitteena oli löytää mahdollisimman laadukasta tutkimusdataa koskien yläkoululaisten ravitsemus– ja terveystottumuksia sekä selvittää ravinnon positiiviset ja negatiiviset vaikutukset.
Opinnäytetyö toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Tuloksia haettiin neljästä eri tietokannasta: CINAHL, Pubmed, Medic, ESCO, Academic Search Elite. Tiedonhakua täydennettiin Google Scholar –haun avulla. Aineistoon valitut julkaisut ovat vuosilta 2014–2024. Julkaisuja valittiin 20. Aineisto analysoitiin teemoittelemalla, jolloin aineistosta nostettiin ja käytiin läpi tutkimuskysymysten kannalta olennaiset aiheet.
Keskeisimpinä haitallisina tuloksina opinnäytetyössä nousivat esille liiallinen energiansaanti, energiajuomien yleistyminen, syömishäiriöt, unettomuus, hampaiden reikiintyminen, päihdeongelmat, mielenterveydelliset haasteet sekä ruokailuiden korvaaminen välipaloilla. Ruokailuiden säännöllisyys, koululounaan syöminen sekä yhteiset ruokailuhetket perheen kanssa puolestaan tukevat positiivisesti nuorten terveellisiä elämäntapoja.
Heikot ravintotottumukset ovat yhteydessä niin psyykkisiin kuin somaattisiinkin ongelmiin. Hyvällä ja monipuolisella ravinnolla nuori oppii paremmin, hän jaksaa opiskella koulussa sekä itsetunto ja psykososiaaliset taidot ovat kehittyneempiä. Mielenkiintoisia jatkotutkimusaiheita olisivat perheen vaikutus nuoren elintapoihin, kulttuurin merkitys sekä se, minkälaisen ravitsemuskasvatuksen nuori omaksuu parhaiten.
Opinnäytetyö toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Tuloksia haettiin neljästä eri tietokannasta: CINAHL, Pubmed, Medic, ESCO, Academic Search Elite. Tiedonhakua täydennettiin Google Scholar –haun avulla. Aineistoon valitut julkaisut ovat vuosilta 2014–2024. Julkaisuja valittiin 20. Aineisto analysoitiin teemoittelemalla, jolloin aineistosta nostettiin ja käytiin läpi tutkimuskysymysten kannalta olennaiset aiheet.
Keskeisimpinä haitallisina tuloksina opinnäytetyössä nousivat esille liiallinen energiansaanti, energiajuomien yleistyminen, syömishäiriöt, unettomuus, hampaiden reikiintyminen, päihdeongelmat, mielenterveydelliset haasteet sekä ruokailuiden korvaaminen välipaloilla. Ruokailuiden säännöllisyys, koululounaan syöminen sekä yhteiset ruokailuhetket perheen kanssa puolestaan tukevat positiivisesti nuorten terveellisiä elämäntapoja.
Heikot ravintotottumukset ovat yhteydessä niin psyykkisiin kuin somaattisiinkin ongelmiin. Hyvällä ja monipuolisella ravinnolla nuori oppii paremmin, hän jaksaa opiskella koulussa sekä itsetunto ja psykososiaaliset taidot ovat kehittyneempiä. Mielenkiintoisia jatkotutkimusaiheita olisivat perheen vaikutus nuoren elintapoihin, kulttuurin merkitys sekä se, minkälaisen ravitsemuskasvatuksen nuori omaksuu parhaiten.