Kalsiumkloridin neutralointi ja siihen liittyvät kemikaalit
Mäenpää, Marjo (2008)
Mäenpää, Marjo
2008
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202501141298
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202501141298
Tiivistelmä
Toimeksiantajana oli TETRA Chemcals Europe Oy. Yhtiö tuottaa kalsiumkloridia ja sivutuotteenaan oimeksiantaja iilidioksidia. Kalsiumkloridin tuotantomäärä on noin 170 000 tonnia hiutaletta ja autoliuosta vuoessa.
Työn aiheena oli tutkia mahdollisuutta neutraloida kalsiumkloridiliuosta natriumhydroksidilla eli peällä. Tavoitteena oli saada selville käyttömäärät, käyttöpitoisuus ja vaikutukset laatuun, hiutaæseen, autoliuoksen väriin sekä suotokakkuihin.
Aluksi suoritettiin neutralointikokeita laboratoriossa. Neutralointikokeiden perusteella suoritettiin uodatuskokeita laboratoriomittakaavan suodattimella. Näytteistä mitattiin rauta-, mangaani- ja magnesiumpitoisuudet. Laboratoriokokeiden perusteella laskettiin arviot käyttömääristä.
Tehdaskokeita varten rakennettiin lipeälinjat ja hankittiin kaksi pumppua Finnish Chemicalsilta. ipeä ja vesi laimennettiin käyttämällä sekoitussäiliönä vanhaa vuorisuolaliuossäiliötä. Koeajoissa avaittiin lipeän ja veden kiteytyvän. Syynä saattoi olla ilman hiilidioksidin, rautaoksidin, tislaamattoman veden tai liian matalan lämpötilan vaikutus tai näiden kaikkien yhteisvaikutus.
Koeajojen tulosten pohjalta laskettiin käyttömääriä ja kustannusvaikutuksia lipeän neutralointivaiutukselle. Koeajojen perusteella havaittiin, että perinteisesti käytetty pH-arvo 6,8 on korkea saahyötyyn nähden. Olisi mahdollista käyttää pH-arvoa 6,5 ilman ongelmia. Lisäksi havaittiin, ttä CCFoodTM-laatua voitaisiin valmistaa pH-arvolla 6,8, paitsi että veteen liukenemattoman arvo n 0,08 prosenttiyksikköä vaadittua korkeampi.
Työn aiheena oli tutkia mahdollisuutta neutraloida kalsiumkloridiliuosta natriumhydroksidilla eli peällä. Tavoitteena oli saada selville käyttömäärät, käyttöpitoisuus ja vaikutukset laatuun, hiutaæseen, autoliuoksen väriin sekä suotokakkuihin.
Aluksi suoritettiin neutralointikokeita laboratoriossa. Neutralointikokeiden perusteella suoritettiin uodatuskokeita laboratoriomittakaavan suodattimella. Näytteistä mitattiin rauta-, mangaani- ja magnesiumpitoisuudet. Laboratoriokokeiden perusteella laskettiin arviot käyttömääristä.
Tehdaskokeita varten rakennettiin lipeälinjat ja hankittiin kaksi pumppua Finnish Chemicalsilta. ipeä ja vesi laimennettiin käyttämällä sekoitussäiliönä vanhaa vuorisuolaliuossäiliötä. Koeajoissa avaittiin lipeän ja veden kiteytyvän. Syynä saattoi olla ilman hiilidioksidin, rautaoksidin, tislaamattoman veden tai liian matalan lämpötilan vaikutus tai näiden kaikkien yhteisvaikutus.
Koeajojen tulosten pohjalta laskettiin käyttömääriä ja kustannusvaikutuksia lipeän neutralointivaiutukselle. Koeajojen perusteella havaittiin, että perinteisesti käytetty pH-arvo 6,8 on korkea saahyötyyn nähden. Olisi mahdollista käyttää pH-arvoa 6,5 ilman ongelmia. Lisäksi havaittiin, ttä CCFoodTM-laatua voitaisiin valmistaa pH-arvolla 6,8, paitsi että veteen liukenemattoman arvo n 0,08 prosenttiyksikköä vaadittua korkeampi.