Ruokahävikin vähentäminen päivittäistavarakaupassa : Case: S-Market Virojoki
Ylämäki, Sonja (2025)
Ylämäki, Sonja
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202502183050
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202502183050
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä tutkittiin, miten S-Market Virojoen toimintatapoja voidaan kehittää ruokahävikin vähentämiseksi. Tavoitteena oli toimintatapoja kehittämällä saada muutosta ruokahävikin syntymiseen ja ennaltaehkäisyyn. Opinnäytetyö toteutettiin tapaustutkimuksena ja aineistonkeruumenetelmänä käytettiin havainnointia. Havainnoinnin lisäksi kehitysideoista keskusteltiin henkilökunnan kanssa.
Opinnäytetyön teoriaosuudessa käsiteltiin avainsanoja eli päivittäistavarakauppa, vastuullisuus ja ruokahävikki. Lisäksi teoriaosuudessa käytiin läpi ruuan ympäristövaikutuksia ja kuinka ruokahävikkiä päivittäistavarakaupassa hallitaan.
Opinnäytetyössä toimintatavoista löydettiin kehityskohteita, mutta uusia toimintatapoja ei syntynyt. Kehityskohteiksi esiin nousivat tuotteiden saldojen ja maksimimäärien hallinta sekä yleisesti tuotteiden hyllyttäminen oikeille paikoille. Kehitettävää löytyi myös hedelmä- ja vihannesosaston tilauksien tarkkuudessa. Näiden lisäksi kehityskohteeksi nousi tarkkuus tuotteiden laputuksessa, jolloin tuotteiden, joiden päiväys on lähestymässä, alennetaan punaisella -30 % alennustarralla. Havaintojen ja keskustelujen perusteella toimipaikassa oli tiedossa teoriassakin esiin tulleet toimintatavat ruokahävikin vähentämiseksi, mutta toimintatavat vaativat enemmän tarkkuutta.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli myös saada toimipaikkaan keskustelua ruokahävikistä ja kuinka henkilökunnan toiminnalla on tärkeä rooli sen ehkäisemisessä. Henkilökunnan olisi hyvä tiedostaa se, kuinka omalla tekemisellä voi olla suuri vaikutus ruokahävikin syntymiseen.
Opinnäytetyön teoriaosuudessa käsiteltiin avainsanoja eli päivittäistavarakauppa, vastuullisuus ja ruokahävikki. Lisäksi teoriaosuudessa käytiin läpi ruuan ympäristövaikutuksia ja kuinka ruokahävikkiä päivittäistavarakaupassa hallitaan.
Opinnäytetyössä toimintatavoista löydettiin kehityskohteita, mutta uusia toimintatapoja ei syntynyt. Kehityskohteiksi esiin nousivat tuotteiden saldojen ja maksimimäärien hallinta sekä yleisesti tuotteiden hyllyttäminen oikeille paikoille. Kehitettävää löytyi myös hedelmä- ja vihannesosaston tilauksien tarkkuudessa. Näiden lisäksi kehityskohteeksi nousi tarkkuus tuotteiden laputuksessa, jolloin tuotteiden, joiden päiväys on lähestymässä, alennetaan punaisella -30 % alennustarralla. Havaintojen ja keskustelujen perusteella toimipaikassa oli tiedossa teoriassakin esiin tulleet toimintatavat ruokahävikin vähentämiseksi, mutta toimintatavat vaativat enemmän tarkkuutta.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli myös saada toimipaikkaan keskustelua ruokahävikistä ja kuinka henkilökunnan toiminnalla on tärkeä rooli sen ehkäisemisessä. Henkilökunnan olisi hyvä tiedostaa se, kuinka omalla tekemisellä voi olla suuri vaikutus ruokahävikin syntymiseen.