Imeytyksen vaikutus rejektipitoisuuteen sulfaattikeitossa
Rolander, Jani (2007)
Rolander, Jani
2007
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202503265001
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202503265001
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli tutkia, mistä Wisapulpin sellutehtaan havulinjan väliaikaiset korkeat rejektipitoisuudet johtuvat, ja yrittää keksiä ongelmaan ratkaisu.
Teimme laboratoriokeittoja, joissa tutkimme eri muuttujien vaikutusta keittotuloksiin, erityisesti rejektipitoisuuteen. Muutokset eivät myöskään saaneet heikentää massan laatua nykyisestä. Otimme myös näytteitä tehtaan keittimistä, jotta meillä oli jokin vertailukohde koekeitoille.
Kokeidemme perusteella selvisi, että paras muutos olisi nostoajan pidentäminen silloin kun on rejektiongelmia. Silloin keittoneste ehtii paremmin imeytyä hakkeeseen. Ainoa haitta on keittokapasiteetin pieneneminen. Toisaalta suuret rejektimäärät myös pienentävät keittokapasiteettia ja pitkä nosto parantaa saantoa. Myös korkea alkaliannos keiton alussa olisi yksi hyvä keino imeytyksen parantamiseksi.
Teimme laboratoriokeittoja, joissa tutkimme eri muuttujien vaikutusta keittotuloksiin, erityisesti rejektipitoisuuteen. Muutokset eivät myöskään saaneet heikentää massan laatua nykyisestä. Otimme myös näytteitä tehtaan keittimistä, jotta meillä oli jokin vertailukohde koekeitoille.
Kokeidemme perusteella selvisi, että paras muutos olisi nostoajan pidentäminen silloin kun on rejektiongelmia. Silloin keittoneste ehtii paremmin imeytyä hakkeeseen. Ainoa haitta on keittokapasiteetin pieneneminen. Toisaalta suuret rejektimäärät myös pienentävät keittokapasiteettia ja pitkä nosto parantaa saantoa. Myös korkea alkaliannos keiton alussa olisi yksi hyvä keino imeytyksen parantamiseksi.