Hoitohenkilökunnan kokemuksia elintapaohjauksen toteutumisesta
Rinta-aho, Kirsi (2025)
Rinta-aho, Kirsi
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202504015380
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202504015380
Tiivistelmä
Elintapaohjaus on tärkeä osa-alue ennaltaehkäisevää hoitotyötä sosiaali- ja terveydenhuollossa. Opinnäytetyö toteutettiin soveltavana laadullisena tutkimuksena. Soveltavan laadullisen tutkimuksen tavoitteena oli selvittää Kuusiolinnan alueella hoitohenkilökunnan kokemuksia elintapaohjauksesta. Elintapaohjausta toteuttavien hoitajien käytännön kokemuksien avulla selvitettiin, miten ohjaus toteutuu, miten se saataisiin kohdennettua sitä eniten tarvitseville ja minkälaisia haasteita on tullut esiin. Työn tarkoituksena oli tuottaa hoitohenkilökunnan kokemuksien avulla elintapaohjauksen kehittämissuositukset Kuusiolinnan alueelle. Tutkimusaineisto kerättiin sähköisellä kyselylomakkeella ja analysoitiin aineistolähtöisen sisällönanalyysin avulla.
Opinnäytetyön tulosten mukaan elintapaohjaus kuuluu jokapäiväiseen työhön. Hoitohenkilökunnan kokemuksien perusteella laadittujen kehittämissuositusten mukaan erityisesti matalan kynnyksen elintapaohjauksen toivotaan lisääntyvän. Tulosten perusteella elintapaohjausta voitaisiin järjestää ryhmämuotoisena, jolloin voidaan hyödyntää moniammatillisuutta. Tämän lisäksi hoitohenkilökunta tarvitsee säännöllistä koulutusta elintapaohjauksen tueksi ja työn sujuvuuden kannalta elintapaohjaus materiaali tulisi olla saatavilla helposti digitaalisesti yhdestä paikasta.
Opinnäytetyön tulosten mukaan elintapaohjaus kuuluu jokapäiväiseen työhön. Hoitohenkilökunnan kokemuksien perusteella laadittujen kehittämissuositusten mukaan erityisesti matalan kynnyksen elintapaohjauksen toivotaan lisääntyvän. Tulosten perusteella elintapaohjausta voitaisiin järjestää ryhmämuotoisena, jolloin voidaan hyödyntää moniammatillisuutta. Tämän lisäksi hoitohenkilökunta tarvitsee säännöllistä koulutusta elintapaohjauksen tueksi ja työn sujuvuuden kannalta elintapaohjaus materiaali tulisi olla saatavilla helposti digitaalisesti yhdestä paikasta.