Automaatio ja digitalisaatio kananmunalavojen vastaanottoprosessissa
Sarin, Miika (2025)
Sarin, Miika
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202504257621
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202504257621
Tiivistelmä
Tässä opinnäytetyössä tutkittiin automaation ja digitalisaation mahdollisuuksia kananmunalavojen vastaanottoprosessin kehittämisessä Varsinais-Suomessa toimivassa kananmunapakkaamossa. Tavoitteena oli selvittää, miten kaikki sisään tulevat lavat voitaisiin jatkossa rekisteröidä automaattisesti yrityksen ERP-järjestelmään. Tutkimuksessa pyrittiin parantamaan vastaanottoprosessin tehokkuutta, vähentämään virheitä ja vapauttamaan henkilöstön työaikaa muihin tehtäviin.
Tutkimus toteutettiin laadullisena tapaustutkimuksena. Aineistonkeruu perustui strukturoituihin haastatteluihin, joita tehtiin kananmunapakkaamon henkilöstölle. Haastatteluilla kartoitettiin nykyisen vastaanottoprosessin haasteita ja mahdollisia kehityskohteita automaation näkökulmasta. Lisäksi selvitettiin työntekijöiden näkemyksiä ja valmiuksia automaation käyttöönottoon.
Tutkimuksen perusteella automaatio otettiin vastaan pääosin myönteisesti. Haastatellut kokivat, että automaatio vähentäisi virheitä ja helpottaisi työtä. Merkittävimmät kehityskohteet liittyivät lavojen merkintöjen yhdenmukaistamiseen ja automaattisen lukujärjestelmän käyttöönottoon. Tulosten pohjalta esitettiin suosituksia vaiheittaiselle automaation käyttöönotolle, henkilöstön koulutukselle sekä prosessin selkeyttämiselle.
Johtopäätöksenä voidaan todeta, että automaation avulla kananmunalavojen vastaanottoprosessin tehokkuutta ja tarkkuutta voidaan merkittävästi parantaa. Lisäksi se tukee työhyvinvointia ja edistää digitaalisten ratkaisujen hyödyntämistä elintarvikelogistiikassa.
Tutkimus toteutettiin laadullisena tapaustutkimuksena. Aineistonkeruu perustui strukturoituihin haastatteluihin, joita tehtiin kananmunapakkaamon henkilöstölle. Haastatteluilla kartoitettiin nykyisen vastaanottoprosessin haasteita ja mahdollisia kehityskohteita automaation näkökulmasta. Lisäksi selvitettiin työntekijöiden näkemyksiä ja valmiuksia automaation käyttöönottoon.
Tutkimuksen perusteella automaatio otettiin vastaan pääosin myönteisesti. Haastatellut kokivat, että automaatio vähentäisi virheitä ja helpottaisi työtä. Merkittävimmät kehityskohteet liittyivät lavojen merkintöjen yhdenmukaistamiseen ja automaattisen lukujärjestelmän käyttöönottoon. Tulosten pohjalta esitettiin suosituksia vaiheittaiselle automaation käyttöönotolle, henkilöstön koulutukselle sekä prosessin selkeyttämiselle.
Johtopäätöksenä voidaan todeta, että automaation avulla kananmunalavojen vastaanottoprosessin tehokkuutta ja tarkkuutta voidaan merkittävästi parantaa. Lisäksi se tukee työhyvinvointia ja edistää digitaalisten ratkaisujen hyödyntämistä elintarvikelogistiikassa.