Rukiin käyttö kosmetiikassa
Viitanen, Jonna (2025)
Viitanen, Jonna
2025
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202505069474
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202505069474
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää rukiin käyttömahdollisuuksia kosmetiikassa. Kehittämistehtävällä oli kolme tavoitetta, joista ensimmäinen oli selvittää, mitkä rukiin rakenteet ja ominaisuudet ovat kosmetiikkakäytön kannalta hyödyllisiä. Toinen tavoite oli selvittää kuluttajien kiinnostusta ruista kohtaan kosmetiikan raaka-aineena ja kuluttajille tärkeitä ominaisuuksia kosmetiikkatuotteessa. Kolmas tavoite oli suunnitella ja valmistaa ruista sisältävä kosmetiikkatuote ja arvioida sen ominaisuuksia aistinvaraisesti. Tämän opinnäytetyön toimeksiantajia ovat FarKos-hanke ja maatiaisruista viljelevä Sorsson tila.
Tietoperustassa käsiteltiin kosmetiikkatuotteen kehittämistä, johon liittyy kuluttajalähtöinen tuotekehitys, raaka-aineiden valinta ja tämänhetkinen kosmetiikkamarkkinatilanne. Lisäksi tietoperustassa tarkasteltiin rukiin historiaa ja rakennetta sekä rukiin sisältämiä eri yhdisteitä ja niiden tämänhetkistä käyttöä kosmetiikassa.
Kehittämistehtävään valittiin lähestymistavaksi konstruktiivinen lähestymistapa. Tutkimusmenetelminä käytettiin kyselyä, tuotekehitystä ja aistinvaraista arviointia. Kysely tehtiin E-lomake-ohjelmistolla ja sen tulokset analysoitiin Excelillä. Tuote valmistettiin Laurean laboratoriossa FarKos-hankkeen kustantamilla raaka-aineilla. Aistinvarainen arviointi suoritettiin tekijän toimesta tuotetta valmistaessa ja ryhmäkeskusteluna myöhemmin kertatestauksen perusteella. Kuluttajakyselyn tulokset osoittivat, että ruis herättää kuluttajissa huomattavasti kiinnostusta. Tuotekehityksen tuloksena valmistettiin Sorsson tilan rukiin fenoliuutetta sisältävä kasvovoide, joka sai aistinvaraisessa arvioinnissa kiitosta etenkin kevyestä koostumuksesta ja hyvästä levittyvyydestä.
Kehittämistyön yksi johtopäätös on, että rukiilla on potentiaalia kosmetiikassa etenkin antioksidanttisena raaka-aineena. Jatkokehittämisen kannalta on tärkeää muun muassa tutkia tuotteen ihovaikutuksia pidemmällä käyttöjaksolla ja kartoittaa uutteen sopiva pitoisuus tuotteessa. Sorsson tilan kilpailuedun saavuttamiseksi olisi oleellista analysoida heidän maatiaislajikkeensa edut verrattuna muihin ruislajikkeisiin.
Tietoperustassa käsiteltiin kosmetiikkatuotteen kehittämistä, johon liittyy kuluttajalähtöinen tuotekehitys, raaka-aineiden valinta ja tämänhetkinen kosmetiikkamarkkinatilanne. Lisäksi tietoperustassa tarkasteltiin rukiin historiaa ja rakennetta sekä rukiin sisältämiä eri yhdisteitä ja niiden tämänhetkistä käyttöä kosmetiikassa.
Kehittämistehtävään valittiin lähestymistavaksi konstruktiivinen lähestymistapa. Tutkimusmenetelminä käytettiin kyselyä, tuotekehitystä ja aistinvaraista arviointia. Kysely tehtiin E-lomake-ohjelmistolla ja sen tulokset analysoitiin Excelillä. Tuote valmistettiin Laurean laboratoriossa FarKos-hankkeen kustantamilla raaka-aineilla. Aistinvarainen arviointi suoritettiin tekijän toimesta tuotetta valmistaessa ja ryhmäkeskusteluna myöhemmin kertatestauksen perusteella. Kuluttajakyselyn tulokset osoittivat, että ruis herättää kuluttajissa huomattavasti kiinnostusta. Tuotekehityksen tuloksena valmistettiin Sorsson tilan rukiin fenoliuutetta sisältävä kasvovoide, joka sai aistinvaraisessa arvioinnissa kiitosta etenkin kevyestä koostumuksesta ja hyvästä levittyvyydestä.
Kehittämistyön yksi johtopäätös on, että rukiilla on potentiaalia kosmetiikassa etenkin antioksidanttisena raaka-aineena. Jatkokehittämisen kannalta on tärkeää muun muassa tutkia tuotteen ihovaikutuksia pidemmällä käyttöjaksolla ja kartoittaa uutteen sopiva pitoisuus tuotteessa. Sorsson tilan kilpailuedun saavuttamiseksi olisi oleellista analysoida heidän maatiaislajikkeensa edut verrattuna muihin ruislajikkeisiin.