Ravitsemusopas reumaatikolle
Kinnunen, Mira (2025)
Kinnunen, Mira
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on 
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025052013652
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025052013652
Tiivistelmä
Tämän toiminnallisen opinnäytetyön tarkoituksena oli tehdä ravitsemusopas reumaatikoille, tilaajana toimi Outokummun Reumayhdistys Ry. Opinnäytetyössä on perehdytty reumaan sairautena, sen omahoitoon ja ennaltaehkäiseviin tekijöihin. Lisäksi on kartoitettu ruokavalion merkitystä tulehduksellisten sairauksien, etenkin reuman hoidossa.
Tutkimuksissa on havaittu, että matala-asteinen tulehdus syntyy suolistossa, josta se leviää muualle elimistöön. Syöty ruoka vaikuttaa tulehdustekijöiden aktiivisuuteen suolistossa. Tietyt ruoka-aineet hillitsevät tulehdusta, tällaisena pidetään Välimeren ruokavaliota, joka suosii kalaa, kasviksia ja oliiviöljyä. Vastaavasti punaisen lihan syönti, vähäinen kasvisten syönti sekä runsas suolan käyttö lisää tulehdustekijöitä suolistossa. Ruokavalion merkitystä tulehduksellisten sairauksien hoidossa ei välttämättä ymmärretä riittävästi ja huomioida.
Opinnäytetyön tuloksena tuotettiin ”Ravitsemusopas reumaatikolle”, jonka ravitsemussuositukset on koostettu Valtion ravitsemus neuvottelukunnan ja Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen marraskuussa 2024 julkaisemasta kansalliset ravitsemussuositukset oppaasta. Lisäksi oppaassa hyödynnettiin kansainvälisiä tutkimuksia, joissa on osoitettu ravitsemuksen merkitys tulehdussairauksien hoidossa. Ravitsemusopas pyrittiin pitämään ohjaavana, kannustavana ja kokeilunhalua herättävänä. Outokummun reumayhdistyksen jäsenet kokivat oppaan selkeäksi, innostavaksi ja helposti hyödynnettäväksi. Oppaan tiimoilta toivottiin ruokakurssia sekä luentoja ravitsemuksen merkityksestä omahoidossa.
Tutkimuksissa on havaittu, että matala-asteinen tulehdus syntyy suolistossa, josta se leviää muualle elimistöön. Syöty ruoka vaikuttaa tulehdustekijöiden aktiivisuuteen suolistossa. Tietyt ruoka-aineet hillitsevät tulehdusta, tällaisena pidetään Välimeren ruokavaliota, joka suosii kalaa, kasviksia ja oliiviöljyä. Vastaavasti punaisen lihan syönti, vähäinen kasvisten syönti sekä runsas suolan käyttö lisää tulehdustekijöitä suolistossa. Ruokavalion merkitystä tulehduksellisten sairauksien hoidossa ei välttämättä ymmärretä riittävästi ja huomioida.
Opinnäytetyön tuloksena tuotettiin ”Ravitsemusopas reumaatikolle”, jonka ravitsemussuositukset on koostettu Valtion ravitsemus neuvottelukunnan ja Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen marraskuussa 2024 julkaisemasta kansalliset ravitsemussuositukset oppaasta. Lisäksi oppaassa hyödynnettiin kansainvälisiä tutkimuksia, joissa on osoitettu ravitsemuksen merkitys tulehdussairauksien hoidossa. Ravitsemusopas pyrittiin pitämään ohjaavana, kannustavana ja kokeilunhalua herättävänä. Outokummun reumayhdistyksen jäsenet kokivat oppaan selkeäksi, innostavaksi ja helposti hyödynnettäväksi. Oppaan tiimoilta toivottiin ruokakurssia sekä luentoja ravitsemuksen merkityksestä omahoidossa.
