Innovatiivisten mocktailien kehittäminen - Makuelämyksiä ilman alkoholia
Savolainen, Aada (2025)
Savolainen, Aada
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025052817329
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025052817329
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö käsittelee mocktailien eli alkoholittomien drinkkien kasvavaa suosiota ja niiden merkitystä ravintola-alalla. Työn tavoitteena on selvittää, miksi mocktailit kiinnostavat yhä useampia kuluttajia, sekä kehittää toimiva mocktail-lista laajalle ravintolakonsernille, jonka toimipaikat eroavat toisistaan asiakaskunnan ja konseptin osalta. Työn toteutuksessa hyödynnettiin alan verkkolähteitä, trendianalyysejä sekä työn tilaajan toiminnasta saatua tietoa. Lisäksi pohdittiin kuluttajakäyttäytymisen muutosta ja terveystietoisuuden vaikutusta juomavalintoihin. Työn keskeisenä tuotoksena syntyi monipuolinen ja helposti muokattava mocktail-lista, joka vastaa eri ravintoloiden tarpeisiin ja nykykuluttajan odotuksiin. Tulokset osoittavat, että yhä useammat asiakkaat etsivät ravintolakokemukselta elämyksiä ilman alkoholia. Mocktailit koetaan terveellisemmiksi, trendikkäiksi ja osaksi modernia elämäntyyliä. Työn tuotoksia voidaan hyödyntää paitsi tilaajaorganisaation ravintoloissa, myös laajemmin ravintola-alalla. Aiheen ajankohtaisuuden vuoksi mocktailien kehittämistä ja niiden kulutustottumuksia olisi tärkeää tutkia jatkossakin.