Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Kajaanin ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Kajaanin ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Ammattioppilaitoksen ravintola-alan opintojen vetovoimatekijöiden vahvistaminen sosiaalisen median avulla

Tommila, Elisa (2025)

 
Avaa tiedosto
Tommila_Elisa.pdf (1.561Mt)
Lataukset: 


Tommila, Elisa
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025053018185
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää syitä ravintola-alan opintojen vetovoiman heikentymiseen alueellisesti Pohjois-Pohjanmaalla. Tarkoituksena oli tunnistaa mitkä tekijät vaikuttavat ravintola-alan opintojen vetovoimatekijöihin, sekä tutkia ammattioppilaitoksen ravintola-alan opintojen vetovoimatekijöiden kehittämismahdollisuuksia sosiaalista mediaa hyödyntäen. Työn toimeksiantaja oli Koulutuskuntayhtymä OSAO. Opinnäytetyön aihe oli toimeksiantajalle ajankohtainen, sillä ravintola-ala kärsii osaaja- ja työntekijäpulasta ja alan opintojen pariin hakevien opiskelijoiden laskevasta määrästä.

Opinnäytetyön teoreettinen viitekehys koostuu strategisesta organisaatioviestinnästä, digitaalisesta viestinnästä ja sosiaalisen median kanavien hyödyntämisestä organisaatioiden markkinoinnissa ja viestinnässä. Teoriassa paneudutaan myös nuorten kohderyhmään sosiaalisen median käyttäjinä, sekä vetovoimatekijöihin, jotka haastavat ravintola-alaa.

Tutkimusmenetelmäksi valikoitui laadullinen tutkimus, joka toteutettiin tutkimushaastatteluina. Kehittämistehtävän tutkimusongelma on: miten tavoittaa ja saada toisen asteen jatko-opintoihin hakevat nuoret kiinnostumaan ravintola-alan opinnoista? Tutkimuksen aineistonkeruumenetelminä käytettiin informoitua kyselyä, sekä puolistrukturoitua ryhmähaastattelua, joiden avulla selvitettiin kohderyhmän mielikuvia ja ajatuksia koskien ravintola-alaa ja sen opintoja. Paperisella kyselylomakkeella kerättiin tarkempaa tietoa sosiaalisen median kanavista. Ryhmähaastattelun avulla tutkija pyrki selvittämään nuorten mielikuvia ja ajatuksia ravintola-alan opintojen vetovoimatekijöihin liittyen. Tutkimuksen analysointimenetelmänä hyödynnettiin laadullista sisällönanalyysia.

Tutkimustulosten perusteella voidaan todeta, että ravintola-ala kokonaisuudessaan ja sen tuomat työllistymismahdollisuudet eivät ole nuorille entuudestaan kovinkaan tuttuja. Suurimmalla osalla tutkimukseen osallistuneista ei ollut ravintola-alaan liittyen minkäänlaisia mielikuvia tai ajatuksia. Tämä voi olla osasyy siihen, etteivät alan opinnot kiinnosta, koska alasta ja sen etenemismahdollisuuksista ei tiedetä tarpeeksi.

Kehittämistehtävän lopputuotos on OSAO palveluiden käyttöön tehty digitaalisen viestinnän opas ravintola-alan opintojen vetovoimatekijöiden vahvistamiseen sosiaalisen median avulla. Opas nostaa esille tutkimuksessa esille nousseita sosiaalisen median sisällön teemoja ja mahdollisuuksia ravintola-alan opintojen veto-voiman kehittämiseen sosiaalisen median avulla. Nuorten sosiaalisen median käyttöön liittyen tutkimustuloksissa saatiin selkeitä vastauksia siihen, että nuoret katsovat nykypäivänä mieluiten sosiaalisessa mediassa videosisältöä ja suosivat sosiaalisen median kanavista erityisesti lyhytmuotoisten videoiden jakamiseen tarkoitettua TikTokia.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste