Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Jyväskylän ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Käyttörajattu kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Jyväskylän ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Käyttörajattu kokoelma)
  • Näytä viite

Anniskeluravintolan esihenkilöiden työn kuormittavuustekijöiden tunnistaminen ja niiden vähentäminen

Manninen, Vesa (2025)

Avaa tiedosto
Manninen_Vesa.pdf (1.517Mt)
Lataukset: 

Rajoitettu käyttöoikeus / Restricted access / Tillgången begränsad
Manninen, Vesa
2025
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025052917991
Tiivistelmä
Ravintola-alan työhyvinvointia on tutkittu paljon työntekijöiden näkökulmasta. Vähemmän on tutkittu esihenkilöiden työn kuormitusta. Ravintola-ala on hyvin nopeasti muuttuva ja se muovautuu jatkuvasti. Uudistumaton ravintola ei pärjää nykypäivän kilpailussa. Esihenkilöillä on valtava vastuu huolehtia asiakkaista, henkilöstöstä, ravintolan tuloksesta ja kaiken muun päälle myös niistä arvaamattomista ongelmista, joita työpäiviin ilmestyy.

Työn kuormittavuuden syyt on syytä tunnistaa, jotta niitä päästään helpottamaan. Tutkimuksen tehtävänä oli selvittää kuormitustekijöitä anniskeluravintoloiden esihenkilöiden työssä. Kuormitustekijöiden selvittäminen auttoi löytämään ratkaisuja niiden vähentämiselle. Tavoitteena oli saada selkeä kuva siitä, mikä kuormittaa juuri nyt. Tavoitteena oli myös selvittää millä tavoin kuormitusta saadaan vähennettyä.

Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena. Apuna käytettiin webropol-kyselyä aikavälillä 20. maalis-kuuta 2025–21. huhtikuuta 2025. Tutkimus toteutettiin anonyyminä verkkokyselynä, jossa vastaajat saivat omin sanoin kertoa työnsä kuormitustekijöitä. Tuloksia analysoitiin puolueettomasti ja avoimien kysymyksien vastauksia analysoitiin jakamalla vastaukset teemoihin.

Tutkimuksen tuloksena oli monipuolinen kattaus erilaisia työn kuormitustekijöitä. Näitä olivat esimerkiksi kiire, pitkiksi venyvät työpäivät, henkilökunnan määrä ja taloudellinen tilanne. Tuloksista nousi myös työn kuormittavuutta helpottavia asioita, kuten työ- ja vapaa-ajan selkeä erottaminen, työn organisointi ja delegointi sekä työn ennakointi ja vastuun jakaminen muille. Moni vastaaja kertoi, että työnantaja tarjoaa apua kuormitukseen muun muassa keskusteluapuna, vapauksien antamisena, palkitsemisena sekä erilaisilla työsuhde-etuina. Harmillisesti monen vastaajan mielestä työnantaja ei tee mitään kuormituksen vähentämiseksi.

Kuormitustekijät ovat hyvin yleisiä ravintola-alan kuormitustekijöitä. Erityisesti kiire ja pitkät työpäivät ovat hyvin tyypillisiä ravintola-alalle. Esihenkilöt kokevat olevansa todella kuormittuneita työhönsä, sillä heiltä odotetaan jatkuvasti liikaa. Työn kuormitusta vähentämällä tuetaan esihenkilöiden jaksamista ravintola-alalla ja varmistetaan alan vetovoima myös jatkossa.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Käyttörajattu kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste