• Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu)
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu)
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite

Työn tehokkuus ja työmenetelmät lampoloissa

Kotivirta, Sari (2015)

 
Tweet Tiedostoon pääsyä rajoitettu
 
Tiedostoon pääsyä rajoitettu
Avaa tiedosto
Kotivirta_Sari_Tyon_tehokkuus_ja_tyomenetelmat_lampoloissa.pdf (1.724Mt)
Lataukset: 


Kotivirta, Sari
Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu)
2015
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201504244915
Tiivistelmä
Lammastalous on lisännyt suosiotaan viime vuosina niin maatalousyrittäjien kuin lampaanlihan kuluttajien parissa. Lammastilojen yksikkökoot ovat olleet kasvussa ja toiminta on ammattimaistunut.

Tutkimuksen tavoitteena oli antaa hyvä kokonaiskuva lammastilalla käytetystä työajasta. Tutkimus tarjoaa määrällistä tietoa käytetyistä työajoista sisäruokintakaudella sekä kuvaa ammattimaisia lampaanhoidon työmenetelmiä tiloilla, joilla lammastalous on päätuotantosuunta. Tutkimus tehtiin viidellä eri lammastilalla, joilla seurattiin yhden työpäivän ajan lampaanhoidon rutiineja. Tutkimusaineisto kuvattiin videokameralla ja työajat muutettiin numeeriseen muotoon videokuvasta. Taustatietoja kerättiin haastattelulomakkeen avulla.

Tutkimuksen mukaan lampaanhoitoon kului keskimäärin aikaa 43 sekuntia päivässä eläintä kohden sisäruokintakaudella ja sesonkien ulkopuolisena aikana. Ympäristö vaikutti työaikaan siten, että siirtymäaikojen osuus kasvoi eläinten ollessa eri rakennuksissa. Siirtymäajat veivät keskimäärin 27 % kokonaistyöajasta. Arkirutiineista eniten aikaa vei eläinten ruokinta. Työmenetelmien koneellistaminen vähensi työn kuormittavuutta, mutta ei nopeuttanut työn tekoa. Täten myös käsityövaltaisilla tiloilla oli mahdollisuus päästä hyviin tuloksiin. Sesonkitöistä karitsointiaika kasvattaa lammastilan työmäärää noin viisinkertaiseksi. Tehokas työskentelyaika sesongin ulkopuolella ei lyhentänyt työpäivän pituutta karitsointiaikana. Jatkotutkimusta tarvitaan sesonkitöistä, erityisesti karitsoinnista, jotta lammastalouden työmäärästä saadaan parempi kokonaiskuva.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatTutkintonimikkeetAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus