1 - 6-vuotiaiden kouvolalaisten lasten ruokatottumukset ja herkkujen syönti
Wallin, Ina; Mannari, Tiina (2015)
Wallin, Ina
Mannari, Tiina
Kymenlaakson ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201504244985
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201504244985
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää 1–6-vuotiaiden kouvolalaisten lasten ruokatottumuksia ja herkkujen syönnin vaikutusta muuhun ruokailuun vanhempien näkökulmasta. Tutkimuksessa selvitettiin, minkä ikäisenä 1–6-vuotiaat alkoivat saada herkkuja, mitkä olivat heidän lempiherkkujaan sekä missä tilanteissa lapset saivat herkkuja. Tutkimus toteutettiin viidessä (5) satunnaisesti valitussa neuvolassa Kouvo-lan alueella vuoden 2013 lokakuun ja vuoden 2014 tammikuun välisellä ajalla. Tutki-mus suoritettiin määrällisesti ja se toteutettiin strukturoiduin kyselylomakkein sattu-manvaraisesti 127 leikki-ikäisen lapsen vanhemmalle. Tutkimusaineisto analysoitiin numeerisesti Excel-ohjelmalla ja tuloksia havainnollistettiin taulukoilla.
Tavoitteena oli saada tutkimuksen avulla tietoa kouvolalaisten 1–6-vuotiaiden lasten ruokatottumusten mahdollisista puutteista ja ongelmakohdista. Ruokatottumusten tut-kimisen ja sen myötä saadun tiedon tarkoituksena on edesauttaa neuvolassa työskente-levien terveydenhoitajien mahdollisuuksia puuttua lasten ravitsemuksen ongelmakoh-tiin sekä helpottaa ennaltaehkäisevän työotteen käyttöä.
Opinnäytetyön tulosten mukaan 1–6-vuotiaat lapset saivat herkkuja harkitusti. Suurin osa lapsista oli alkanut saamaan herkkuja yksivuotiaana. Herkkujen syönti rajoittui lä-hinnä herkkupäivään tai muihin erityistilanteisiin. Tyttöjen ja poikien välillä ei tulok-sissa ilmennyt suuria eroja. Melkein kaikki lapsista ruokaili säännöllisesti ja yhdessä perheen kanssa.
Tavoitteena oli saada tutkimuksen avulla tietoa kouvolalaisten 1–6-vuotiaiden lasten ruokatottumusten mahdollisista puutteista ja ongelmakohdista. Ruokatottumusten tut-kimisen ja sen myötä saadun tiedon tarkoituksena on edesauttaa neuvolassa työskente-levien terveydenhoitajien mahdollisuuksia puuttua lasten ravitsemuksen ongelmakoh-tiin sekä helpottaa ennaltaehkäisevän työotteen käyttöä.
Opinnäytetyön tulosten mukaan 1–6-vuotiaat lapset saivat herkkuja harkitusti. Suurin osa lapsista oli alkanut saamaan herkkuja yksivuotiaana. Herkkujen syönti rajoittui lä-hinnä herkkupäivään tai muihin erityistilanteisiin. Tyttöjen ja poikien välillä ei tulok-sissa ilmennyt suuria eroja. Melkein kaikki lapsista ruokaili säännöllisesti ja yhdessä perheen kanssa.