Ruoka-alan yritykset vihreän siirtymän äärellä – TKI-rahoitus ja verkostot muutoksen tukena
Sinijärvi, Leena-Kaisa (2025)
Sinijärvi, Leena-Kaisa
2025
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025061623087
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025061623087
Tiivistelmä
Vihreä siirtymä ja kestävä kehitys ovat ajankohtaisia muutosvoimia, jotka vaikuttavat laajasti eri toimialoihin, myös ruoka-alaan. Yritykset pyrkivät vähentämään ympäristövaikutuksiaan ja vastaamaan EU:n sekä kansallisen sääntelyn mukaisiin vaatimuksiin. Tämä luo mahdollisuuksia kehittää kestäviä toimintamalleja ja innovaatioita, mutta asettaa erityisesti pienille ja keskisuurille yrityksille haasteita rajallisten resurssien vuoksi.
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, miten Uudenmaan ruoka-alan yritykset kokevat vihreän siirtymän ja TKI-rahoituksen sekä millaisia tarpeita niihin liittyy. Työ toteutettiin osana Vaikuttavat verkostot – yhdessä kestävää eurooppalaista TKI-yhteistyötä-hankkeen tarvekartoitusta. Työssä tarkasteltiin, millaisia kestävän kehityksen ja vihreän siirtymän ratkaisuja yritykset tarvitsevat, mitä haasteita ja mahdollisuuksia ne kohtaavat TKI-rahoituksessa ja miten hanketoimenpiteitä voidaan kohdentaa yritysten tarpeiden mukaisesti.
Tietoperusta rakentui vihreän siirtymän, kestävän kehityksen ja TKI-rahoitusten ajankohtaisista linjauksista. Aineisto kerättiin sähköisellä kyselyllä ja teemahaastatteluilla, ja analyysissa yhdistettiin määrällisiä ja laadullisia menetelmiä.
Tulokset osoittivat, että yritykset tarvitsevat käytännönläheistä tukea ja selkeää tietoa siirtymän tueksi. TKI-rahoitus koettiin tuntemattomiksi, mutta yritysten keskuudessa on havaittavissa kiinnostusta eri mahdollisuuksia kohtaan. Johtopäätöksenä ehdotettiin yrityslähtöisten ja saavutettavien kehittämismallien vahvistamista. The green transition and sustainable development are current drivers of change that affect a wide range of industries, including the food sector. Companies strive to reduce their environmental impact and meet the requirements of EU and national regulations. This creates opportunities to develop sustainable operating models and innovations, but poses challenges, especially for small and medium-sized enterprises, due to limited resources.
The aim of this thesis was to find out how food companies in Uusimaa experience the green transition and RDI (Research, Development and Innovation) funding and what kind of needs they have related to them. The work was carried out as part of the Impact Networks – Together with a sustainable European RDI cooperation project needs-mapping. The study examined what kinds of sustainable development and green transition solutions companies need, what challenges and opportunities they face with RDI funding, and how project measures can be targeted according to the companies’ needs.
The theoretical framework was built on current guidelines related to the green transition, sustainable development and RDI funding. Data was collected through an electronic survey and thematic interviews, and both quantitative and qualitative methods were used in the analysis.
The results showed that companies need practical support and clear information navigate the transition. RDI funding was perceived as unfamiliar, but there is growing interest among companies in exploring different opportunities. The conclusion proposed strengthening development models that are company-driven and accessible.
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, miten Uudenmaan ruoka-alan yritykset kokevat vihreän siirtymän ja TKI-rahoituksen sekä millaisia tarpeita niihin liittyy. Työ toteutettiin osana Vaikuttavat verkostot – yhdessä kestävää eurooppalaista TKI-yhteistyötä-hankkeen tarvekartoitusta. Työssä tarkasteltiin, millaisia kestävän kehityksen ja vihreän siirtymän ratkaisuja yritykset tarvitsevat, mitä haasteita ja mahdollisuuksia ne kohtaavat TKI-rahoituksessa ja miten hanketoimenpiteitä voidaan kohdentaa yritysten tarpeiden mukaisesti.
Tietoperusta rakentui vihreän siirtymän, kestävän kehityksen ja TKI-rahoitusten ajankohtaisista linjauksista. Aineisto kerättiin sähköisellä kyselyllä ja teemahaastatteluilla, ja analyysissa yhdistettiin määrällisiä ja laadullisia menetelmiä.
Tulokset osoittivat, että yritykset tarvitsevat käytännönläheistä tukea ja selkeää tietoa siirtymän tueksi. TKI-rahoitus koettiin tuntemattomiksi, mutta yritysten keskuudessa on havaittavissa kiinnostusta eri mahdollisuuksia kohtaan. Johtopäätöksenä ehdotettiin yrityslähtöisten ja saavutettavien kehittämismallien vahvistamista.
The aim of this thesis was to find out how food companies in Uusimaa experience the green transition and RDI (Research, Development and Innovation) funding and what kind of needs they have related to them. The work was carried out as part of the Impact Networks – Together with a sustainable European RDI cooperation project needs-mapping. The study examined what kinds of sustainable development and green transition solutions companies need, what challenges and opportunities they face with RDI funding, and how project measures can be targeted according to the companies’ needs.
The theoretical framework was built on current guidelines related to the green transition, sustainable development and RDI funding. Data was collected through an electronic survey and thematic interviews, and both quantitative and qualitative methods were used in the analysis.
The results showed that companies need practical support and clear information navigate the transition. RDI funding was perceived as unfamiliar, but there is growing interest among companies in exploring different opportunities. The conclusion proposed strengthening development models that are company-driven and accessible.