Palveluiden toimintolaskentaa : case Harjukoti
Kalasniemi, Tea; Korkeakangas, Satu (2007)
Kalasniemi, Tea
Korkeakangas, Satu
2007
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025081523942
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025081523942
Tiivistelmä
Tänä päivänä, kun kilpailu on kovaa ja ihmiset vaativat jatkuvasti laadukkaampia palveluita sekä tuotteita, on syytä kiinnittää erityistä huomiota siihen, kuinka näitä tuotetaan. Täten tulee seurata tarkoin myös sitä kuinka paljon kuluja tarjottavien palveluiden tai tuotteiden tuottaminen aiheuttaa. Tämän seurauksena on perinteisen kustannuslaskennan rinnalle luotu toimintolaskenta, joka on varsin tarkka järjestelmä kulujen aiheuttajien perinpohjaiseen tarkistamiseen sekä seurantaan. Toitnintolaskentajärjestelmän avulla saadaan kaikki kirjanpidon kulut kohdistetuksi juuri niille toiminnoille, joista ne aiheutuvat. Avainsana koko toimintolaskennassa onkin juuri kohdistus, sillä on mietittävä perusteet sille kuinka kukin kulu muodostuu, jotta oikeat toiminnot saavat oikeassa suhteessa kuluja osakseen.
Toimintolaskennan käyttöönoton ollessa ajankohtaista ovatkin seuraavat toimenpiteet huomioitava, jotta projekti tuottaisi halutun tiedon. Aluksi määritetään tavoite, eli kuinka laajamittainen projektista halutaan. Seuraavaksi tehdään toimintoanalyysi, jotta saadaan palveluiden taikka jonkin tuotteen tuottamiseen vaaditut toiminnot selville. On syytä selvittää, mistä yrityksen kustannukset aiheutuvat. Tästä tiedosta muodostuvat kustannusajurit. Nämä puolestaan ovat se tekijä jonka perusteella koko kohdistus tapahtuu.
Tämän opinnäytetyön tarkoitus on selvittää Harjukodin palveluista aiheutuvat kustannukset sekä Harjukodiri keittiön tuottamien palveluiden, kuten aterioiden kulut.
Toimintolaskennan käyttöönoton ollessa ajankohtaista ovatkin seuraavat toimenpiteet huomioitava, jotta projekti tuottaisi halutun tiedon. Aluksi määritetään tavoite, eli kuinka laajamittainen projektista halutaan. Seuraavaksi tehdään toimintoanalyysi, jotta saadaan palveluiden taikka jonkin tuotteen tuottamiseen vaaditut toiminnot selville. On syytä selvittää, mistä yrityksen kustannukset aiheutuvat. Tästä tiedosta muodostuvat kustannusajurit. Nämä puolestaan ovat se tekijä jonka perusteella koko kohdistus tapahtuu.
Tämän opinnäytetyön tarkoitus on selvittää Harjukodin palveluista aiheutuvat kustannukset sekä Harjukodiri keittiön tuottamien palveluiden, kuten aterioiden kulut.