Erityisruokavaliot ravintolassa : erityisruokavalio-opas Vuoksen Kalastuspuistolle
Riikonen, Emmi (2025)
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025090824519
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025090824519
Tiivistelmä
Erityisruokavaliot ovat yleistyneet paljon viime vuosina, ja ravintolan henkilökunnalla on tärkeää olla riittävä tietotaito aiheesta. Opinnäytetyön tarkoituksena oli luoda toiminnallisena opinnäytetyönä erityisruokavalio-opas Vuoksen Kalastuspuiston henkilökunnalle apuvälineeksi toisinaan kiireisenkin arjen keskelle ja osaksi esimerkiksi kesätyöntekijöiden perehdytystä.
Opinnäytetyön teoriaosuus käsitteli yleisimpiä erityisruokavalioita, ruoka-allergioita, erityisruokavalioiden ja allergioiden huomioimista ravintolassa sekä oppaan toteutusta. Oppaan sisältö suunniteltiin yhdessä ravintolapäällikön kanssa niin että se vastaisi mahdollisimman hyvin heidän tarpeitaan. Oppaaseen tulevat tiedot koottiin ensin Word-tekstinkäsittelyohjelmaan, josta ne siirrettiin Canva-sovellukseen, joka on graafisen suunnittelun työkalu. Canvalla luotiin visuaalinen ilme oppaalle käyttäen neutraaleja värejä ja selkeää tyyliä.
Palaute ja kehitysideat oppaasta saatiin ravintolapäällikön keräämällä palautteella henkilökunnalta. Palaute oli positiivista, ja siitä kävi ilmi, että opas on hyvä ja toivottu lisä ravintolan arkeen, sekä sen ulkomuoto on selkeä. Saadun palautteen perusteella voidaan todeta, että opas täytti asetetut tavoitteet.
Opinnäytetyön teoriaosuus käsitteli yleisimpiä erityisruokavalioita, ruoka-allergioita, erityisruokavalioiden ja allergioiden huomioimista ravintolassa sekä oppaan toteutusta. Oppaan sisältö suunniteltiin yhdessä ravintolapäällikön kanssa niin että se vastaisi mahdollisimman hyvin heidän tarpeitaan. Oppaaseen tulevat tiedot koottiin ensin Word-tekstinkäsittelyohjelmaan, josta ne siirrettiin Canva-sovellukseen, joka on graafisen suunnittelun työkalu. Canvalla luotiin visuaalinen ilme oppaalle käyttäen neutraaleja värejä ja selkeää tyyliä.
Palaute ja kehitysideat oppaasta saatiin ravintolapäällikön keräämällä palautteella henkilökunnalta. Palaute oli positiivista, ja siitä kävi ilmi, että opas on hyvä ja toivottu lisä ravintolan arkeen, sekä sen ulkomuoto on selkeä. Saadun palautteen perusteella voidaan todeta, että opas täytti asetetut tavoitteet.
