Kotikaljan valmistus tehdasprosessina
Rahunen, Joni (2006)
Rahunen, Joni
2006
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025102426392
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025102426392
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli kehittää Finn Spring Oy:lle tehdastuotantoon sopiva kotikaljaresepti, koska markkinoilla oli pula valmiiksi pullotetusta ja matala-alkoholipitoisesta kotikaljasta. Raaka-aineina käytettiin Laihian maltaan mallasuutetta, Nokian panimon olutta ja Finn Springin omaa lähdevettä. Samalla tutkittiin tarvittavien säilöntäaineiden määrää sekä kotikaljan säilyvyyttä.
Käyttämällä olutta yhtenä raaka-aineena saatiin makuun hyvä aromi ja samalla maltaan määrää voitiin vähentää. Lopullisen tuotteen alkoholipitoisuudeksi muodostui 0,9 prosenttia. Alun perin tuote suunniteltiin kuuluvaksi virvoitusjuomiin, mutta tulli luokittelikin sen alkoholijuomaksi, joten tulevaisuudessa tullaan mahdollisesti siirtymään alkoholittomaan olueen, jolloin vältytään esimerkiksi alkoholiverolta. Kotikaljan valmistusprosessi tehtiin noin 5000 litran panosprosesseina. Lopuksi valmiista tuotteesta lähetettiin naytteet MTT:lle ravintoarvomittausta varten sekä näyte ACL:lle alkoholipitoisuusmittausta varten. Koska kotikaljan säilyvyydeksi haluttiin vähintään nelja kuukautta, tehtiin sen varmistamiseksi mikrobiologisia analyyseja, joista viimeinen analysoitiin Kokkolanseudun elintarvike- ja ympäristölaboratoriossa.
Käyttämällä olutta yhtenä raaka-aineena saatiin makuun hyvä aromi ja samalla maltaan määrää voitiin vähentää. Lopullisen tuotteen alkoholipitoisuudeksi muodostui 0,9 prosenttia. Alun perin tuote suunniteltiin kuuluvaksi virvoitusjuomiin, mutta tulli luokittelikin sen alkoholijuomaksi, joten tulevaisuudessa tullaan mahdollisesti siirtymään alkoholittomaan olueen, jolloin vältytään esimerkiksi alkoholiverolta. Kotikaljan valmistusprosessi tehtiin noin 5000 litran panosprosesseina. Lopuksi valmiista tuotteesta lähetettiin naytteet MTT:lle ravintoarvomittausta varten sekä näyte ACL:lle alkoholipitoisuusmittausta varten. Koska kotikaljan säilyvyydeksi haluttiin vähintään nelja kuukautta, tehtiin sen varmistamiseksi mikrobiologisia analyyseja, joista viimeinen analysoitiin Kokkolanseudun elintarvike- ja ympäristölaboratoriossa.