Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Satakunnan ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Käyttörajattu kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Satakunnan ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Käyttörajattu kokoelma)
  • Näytä viite

Toiminnanohjausjärjestelmän vastaavuuden arviointi elintarviketeollisuuden yrityksen tarvemäärittelyyn

Aalto, Essi (2025)

 
Avaa tiedosto
Aalto_Essi.pdf (646.3Kt)
Lataukset: 

Rajattu käyttöoikeus / Restricted access / Tillgången är begränsad
Aalto, Essi
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025111428062
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli arvioida uuden toiminnanohjausjärjestelmän (ERP) vastaavuutta elintarviketeollisuuden pk-yrityksen, Osuuskunta Satamaidon, tarpeisiin ja aikaisemmin laadittuun tarvemäärittelyyn. Tutkimuksen lähtökohtana oli, että nykyinen järjestelmä ei enää tukenut riittävästi yrityksen liiketoimintaa, erityisesti tuotannonohjauksen, varastonhallinnan ja tilausprosessien osalta. Työ toteutettiin toimeksiantona organisaatiolle, jossa tekijä toimii osana ERP-projektin arviointitiimiä.

Tutkimusmenetelmänä hyödynnettiin laadullista tapaustutkimusta ja toiminta tutkimuksellista otetta. Aineisto kerättiin dokumenttianalyysin, haastattelujen ja osallistuvan havainnoinnin avulla. Näiden perusteella muodostettiin vertailuanalyysi, jossa arvioitiin testattavan ERP-järjestelmän toiminnallisuuksia suhteessa yrityksen tarpeisiin ja elintarviketeollisuuden erityisvaatimuksiin. Tutkimuksen painopiste oli järjestelmän ja tarvemäärittelyn välisen vastaavuuden arvioinnissa, eikä se sisältänyt prosessien uudelleenmuotoilua tai käyttöönoton toteutusta.

Tulosten perusteella uusi ERP-järjestelmä vastasi suurimmalta osin Osuuskunta Satamaidon toiminnallisia vaatimuksia. Erityisesti varastonhallinnan, jäljitettävyyden ja raportoinnin osalta järjestelmä osoittautui selkeästi nykyistä ratkaisua tehokkaammaksi. Toisaalta kehittämiskohteiksi tunnistettiin käyttöliittymän selkeyttäminen, automaattisen tiedonsiirron ja integraatioiden vahvistaminen sekä tuotannonohjauksen työkalujen laajentaminen. Tulokset osoittivat myös, että järjestelmän skaalautuvuus ja pilvipohjaisuus tarjoavat yritykselle merkittäviä kehitysmahdollisuuksia tulevaisuudessa.

Tutkimus tuotti yritykselle arvokasta tietoa päätöksenteon tueksi ja auttoi arvioimaan, kannattaako uuden ERP-järjestelmän käyttöönotto toteuttaa vai jatkaa vaihtoehtoisten ratkaisujen selvittämistä. Lisäksi työ tarjosi tekijälle mahdollisuuden kehittää omaa asiantuntijuuttaan elintarviketeollisuuden toiminnanohjauksen, tuotannonsuunnittelun ja järjestelmäkehityksen parissa. Työ vahvisti käsitystä siitä, että toiminnanohjausjärjestelmät ovat strateginen työkalu myös elintarvikealan pk-yrityksille, jotka pyrkivät parantamaan kilpailukykyään ja toimintansa läpinäkyvyyttä nopeasti digitalisoituvassa toimintaympäristössä.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Käyttörajattu kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste