Elintarvikeväärennökset ja niiden valvonta Suomessa
Hakala, Jonna (2025)
Hakala, Jonna
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025112529694
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025112529694
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä tarkasteltiin elintarvikeväärennöksiä ja niiden merkitystä elintarviketurvallisuuteen ja viranomaistoimintaan. Aihe on kuluttajien ja yhteiskunnan kannalta merkittävä, sillä elintarvikeväärennökset ovat globaali ja ajankohtainen ongelma. Erilaiset elintarvikeväärennökset aiheuttavat terveydellistä, sekä taloudellista haittaa yhteiskunnalle, ja niiden haittavaikutukset ovat laaja-alaisia. Tutkimuksen tavoitteena on ymmärtää ilmiötä tarkemmin, sekä pohtia mitä elintarvikeväärennökset ovat, miten niitä valvotaan sekä miten elintarvikeväärennöksiä voitaisiin vähentää tehokkaammin.
Tutkimuksen teoreettinen viitekehys rakentui elintarviketurvallisuuden ja lainsäädännön ympärille. Keskeisiä käsitteitä olivat elintarvikeväärennös, elintarvikepetos, valvontamekanismit sekä lainsäädännön rooli elintarviketurvallisuuden varmistamisessa. Tutkimusmenetelminä hyödynnettiin oikeustieteellistä- ja kvalitatiivista tutkimusmenetelmää, ja aineistoina erilaisia raportteja, artikkeleita sekä lainsäädäntöä.
Tutkimuksen keskeinen havainto oli se, että elintarvikeväärennökset ovat kasvava ja kansainvälinen ongelma. Väärennökset ulottuvat useisiin tuoteryhmiin, ja aiheuttavat merkittäviä terveysriskejä. Johtopäätöksenä todettiin, että tehokas torjunta vaatii tutkimusmenetelmien jatkuvaa kehittämistä, sidosryhmien yhteistyön hyödyntämistä ja kuluttajien tietoisuuden lisäämistä.
Tutkimuksen teoreettinen viitekehys rakentui elintarviketurvallisuuden ja lainsäädännön ympärille. Keskeisiä käsitteitä olivat elintarvikeväärennös, elintarvikepetos, valvontamekanismit sekä lainsäädännön rooli elintarviketurvallisuuden varmistamisessa. Tutkimusmenetelminä hyödynnettiin oikeustieteellistä- ja kvalitatiivista tutkimusmenetelmää, ja aineistoina erilaisia raportteja, artikkeleita sekä lainsäädäntöä.
Tutkimuksen keskeinen havainto oli se, että elintarvikeväärennökset ovat kasvava ja kansainvälinen ongelma. Väärennökset ulottuvat useisiin tuoteryhmiin, ja aiheuttavat merkittäviä terveysriskejä. Johtopäätöksenä todettiin, että tehokas torjunta vaatii tutkimusmenetelmien jatkuvaa kehittämistä, sidosryhmien yhteistyön hyödyntämistä ja kuluttajien tietoisuuden lisäämistä.