Muistisairaan vajaaravitsemuksen tunnistaminen hoivakodissa - kirjallisuuskatsaus
Jokela, Kristiina; Laitinen, Jenni (2025)
Jokela, Kristiina
Laitinen, Jenni
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025112730339
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025112730339
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli kuvata muistisairaan vajaaravitsemuksen tunnistamista hoivakodissa. Tavoitteena oli lisätä hoitohenkilökunnan osaamista vajaaravitsemuksen ehkäisystä ja hoidosta. Tutkimuskysymyksenä oli ”Mitkä tekijät edistävät vajaaravitsemuksen riskien tunnistamista hoivakodissa?”. Opinnäytetyö toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena Mainiokodit-hoivakotien hoitajien käyttöön.
Vajaaravitsemus on yleinen ja merkittävä ongelma muistisairailla ympärivuorokautisessa hoidossa. Aihe on ajankohtainen myös ikääntyvän väestörakenteen vuoksi, sillä Suomessa noin 23 000 ihmistä sairastuu vuosittain muistisairauteen. Muistisairaus heikentää ruokahalua ja lisää syömiseen liittyviä vaikeuksia, mikä kasvattaa vajaaravitsemuksen riskiä.
Kirjallisuuskatsauksen valikoitu aineisto analysoitiin induktiivisella sisällönanalyysillä. Opinnäytetyön tulokset vahvistivat, että muistisairaan vajaaravitsemus on monitekijäinen ilmiö, johon vaikuttavat fyysiset, kognitiiviset ja sosiaaliset tekijät sekä ravitsemustilan arviointi ja seuranta. Tulokset korostavat säännöllistä ravitsemustilan arviointia ja hoitohenkilökunnan osaamisen jatkuvaa kehittämistä.
Jatkotutkimusehdotuksena esitämmekin, että hoitohenkilökunnan ravitsemusosaamista arvioitaisiin esimerkiksi kyselyllä, jonka avulla voitaisiin tunnistaa osa-alueita, joihin tarvitaan lisäkoulutusta.
Vajaaravitsemus on yleinen ja merkittävä ongelma muistisairailla ympärivuorokautisessa hoidossa. Aihe on ajankohtainen myös ikääntyvän väestörakenteen vuoksi, sillä Suomessa noin 23 000 ihmistä sairastuu vuosittain muistisairauteen. Muistisairaus heikentää ruokahalua ja lisää syömiseen liittyviä vaikeuksia, mikä kasvattaa vajaaravitsemuksen riskiä.
Kirjallisuuskatsauksen valikoitu aineisto analysoitiin induktiivisella sisällönanalyysillä. Opinnäytetyön tulokset vahvistivat, että muistisairaan vajaaravitsemus on monitekijäinen ilmiö, johon vaikuttavat fyysiset, kognitiiviset ja sosiaaliset tekijät sekä ravitsemustilan arviointi ja seuranta. Tulokset korostavat säännöllistä ravitsemustilan arviointia ja hoitohenkilökunnan osaamisen jatkuvaa kehittämistä.
Jatkotutkimusehdotuksena esitämmekin, että hoitohenkilökunnan ravitsemusosaamista arvioitaisiin esimerkiksi kyselyllä, jonka avulla voitaisiin tunnistaa osa-alueita, joihin tarvitaan lisäkoulutusta.
