RAVITSEMUS TERVEYDEN EDISTÄJÄNÄ - : Toimintapäivä ja opas nuortenpaja Apajan nuorille
Nurmikanta, Anne; Puoskari, Maaria (2015)
Nurmikanta, Anne
Puoskari, Maaria
Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu)
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201505076647
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201505076647
Tiivistelmä
Tiivistelmä
Ravitsemus on keskeinen hyvinvoinnin lähde. Ravinto antaa energiaa, aistielämyksiä ja vahvistaa sosiaalista yhdessäoloa. Napostelu ja epäterveelliset välipalat ovat yleistyneet nuorten keskuudessa, minkä seurauksena nuorten ylipaino on noussut. Terveellisen ruokavalion avulla edistetään nuorten terveyttä ja sen avulla voidaan ennaltaehkäistä useita kansansairauksia.
Tämä opinnäytetyö on toiminnallinen. Työn tarkoituksena oli lisätä nuorten tietämystä ravinnon vaikutuksesta terveyteen. Opinnäytetyön tehtävänä oli järjestää Nurmeksen nuortenpaja Apajan nuorille aiheeseen liittyvä tapahtuma ja tuottaa selkeä opas, joka pohjautuu uusiin ravitsemussuosituksiin. Opinnäytetyö toteutettiin Nurmeksen Apajan ja Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskuksen Väestöterveyttä yhteistyöllä -hankkeen toimeksiantona. Toimintapäivä pidettiin Apajalla tammikuussa 2015. Päivän aikana käy-tiin läpi opas ja tutustuttiin sokerinäyttelyyn. Nuorten kanssa valmistettiin myös smoothiet. Toimintapäivä onnistui hyvin ja saimme oppaasta positiivista palautetta.
Teoriaosuudessa käsitellään terveyden edistämistä, ravitsemussuosituksia ja nuoruutta. Lisäksi kerrotaan oppaasta ja toimintapäivän järjestämisestä.
Jatkotutkimusaiheena voisi olla toimintapäivän vaikuttavuuden arviointia myöhemmin.
Ravitsemus on keskeinen hyvinvoinnin lähde. Ravinto antaa energiaa, aistielämyksiä ja vahvistaa sosiaalista yhdessäoloa. Napostelu ja epäterveelliset välipalat ovat yleistyneet nuorten keskuudessa, minkä seurauksena nuorten ylipaino on noussut. Terveellisen ruokavalion avulla edistetään nuorten terveyttä ja sen avulla voidaan ennaltaehkäistä useita kansansairauksia.
Tämä opinnäytetyö on toiminnallinen. Työn tarkoituksena oli lisätä nuorten tietämystä ravinnon vaikutuksesta terveyteen. Opinnäytetyön tehtävänä oli järjestää Nurmeksen nuortenpaja Apajan nuorille aiheeseen liittyvä tapahtuma ja tuottaa selkeä opas, joka pohjautuu uusiin ravitsemussuosituksiin. Opinnäytetyö toteutettiin Nurmeksen Apajan ja Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskuksen Väestöterveyttä yhteistyöllä -hankkeen toimeksiantona. Toimintapäivä pidettiin Apajalla tammikuussa 2015. Päivän aikana käy-tiin läpi opas ja tutustuttiin sokerinäyttelyyn. Nuorten kanssa valmistettiin myös smoothiet. Toimintapäivä onnistui hyvin ja saimme oppaasta positiivista palautetta.
Teoriaosuudessa käsitellään terveyden edistämistä, ravitsemussuosituksia ja nuoruutta. Lisäksi kerrotaan oppaasta ja toimintapäivän järjestämisestä.
Jatkotutkimusaiheena voisi olla toimintapäivän vaikuttavuuden arviointia myöhemmin.