Ravitsemusoppaan laatiminen avanne- ja IPAA-leikatuille
Kymäläinen, Eija; Pelttari, Niina (2015)
Kymäläinen, Eija
Pelttari, Niina
Lahden ammattikorkeakoulu
2015

Creative Commons Attribution 1.0 Suomi
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201505259910
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201505259910
Tiivistelmä
Ravinto on elämälle ja terveydelle välttämätöntä, koska ihminen tarvitsee energiaa perusaineenvaihduntaan, ruoan aiheuttamaan lämmöntuottoon ja fyysisen työn tekemiseen. Kun suolistoon tai virtsateihin tehdään leikkaus, se saattaa aiheuttaa muun muassa imeytymishäiriöitä, rasvaripulia, tukoksia sekä elektrolyytti- ja nestetasapainohäiriöitä.
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli kyselylomakkeen avulla selvittää minkälaisia ongelmia ja onnistumisia avanne- ja IPAA-leikatut olivat ravitsemuksen suhteen kokeneet ja mitä käytännön vinkkejä he voisivat antaa uusille leikatuille, joita leikataan vuosittain noin 800. Leikattuja maassamme arvioidaan yhteensä olevan noin 5000. Tämän toiminnallisen ja työelämälähtöisen opinnäytetyön tarkoituksena oli tehdä kokemusperäistä ja käytännönläheistä tietoa sisältävä opas ravitsemuksesta uusille avanne- ja IPAA-leikatuille sekä heidän kanssaan työskenteleville ja asiasta muuten kiinnostuneille.
Aineisto kerättiin kyselyllä, joka lähetettiin yhteistyökumppanimme Finnilcon toimesta sähköpostitse 718 leikatulle maaliskuussa 2015. Toimimattomia sähköpostiosoitteita oli noin sata ja vastauksia saimme 290, joka on noin 50 % lähetetyistä kyselyistä. Kysely sisälsi yhteensä 31 kysymystä, joista 10 oli monivalintakysymystä ja 21 strukturoidun ja avoimen kysymyksen välimuotoa sekä avoimia kysymyksiä. Kyselyn vastaukset analysoitiin induktiivista sisällönanalyysia käyttäen ja esitettiin tietoperustasta nousseiden teemojen avulla.
Kyselyn vastausten perusteella tällaiselle oppaalle on selkeä tarve, koska avanne- ja IPAA-leikatuilla oli monenlaisia ongelmia ravitsemuksen suhteen, joista tärkeimmäksi nousi oikean ja riittävän neste- ja suolatasapainon ylläpito. Teoreettisten tietojen perusteella annetut ohjeet terveellisestä ja monipuolisesta ruokavaliosta eivät sellaisenaan sovi kaikille, siksi kokemuksiin perustuva tieto koettiinkin tärkeäksi. Oppaan hyöty ja käytettävyys tullaan toteamaan todellisuudessa vasta, kun se saadaan toimeksiantajallemme käyttöön. Avanne- tai IPAA-leikattujen ravitsemus tarjoaa jatkossakin hyvän mahdollisuuden lisätutkimukseen.
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli kyselylomakkeen avulla selvittää minkälaisia ongelmia ja onnistumisia avanne- ja IPAA-leikatut olivat ravitsemuksen suhteen kokeneet ja mitä käytännön vinkkejä he voisivat antaa uusille leikatuille, joita leikataan vuosittain noin 800. Leikattuja maassamme arvioidaan yhteensä olevan noin 5000. Tämän toiminnallisen ja työelämälähtöisen opinnäytetyön tarkoituksena oli tehdä kokemusperäistä ja käytännönläheistä tietoa sisältävä opas ravitsemuksesta uusille avanne- ja IPAA-leikatuille sekä heidän kanssaan työskenteleville ja asiasta muuten kiinnostuneille.
Aineisto kerättiin kyselyllä, joka lähetettiin yhteistyökumppanimme Finnilcon toimesta sähköpostitse 718 leikatulle maaliskuussa 2015. Toimimattomia sähköpostiosoitteita oli noin sata ja vastauksia saimme 290, joka on noin 50 % lähetetyistä kyselyistä. Kysely sisälsi yhteensä 31 kysymystä, joista 10 oli monivalintakysymystä ja 21 strukturoidun ja avoimen kysymyksen välimuotoa sekä avoimia kysymyksiä. Kyselyn vastaukset analysoitiin induktiivista sisällönanalyysia käyttäen ja esitettiin tietoperustasta nousseiden teemojen avulla.
Kyselyn vastausten perusteella tällaiselle oppaalle on selkeä tarve, koska avanne- ja IPAA-leikatuilla oli monenlaisia ongelmia ravitsemuksen suhteen, joista tärkeimmäksi nousi oikean ja riittävän neste- ja suolatasapainon ylläpito. Teoreettisten tietojen perusteella annetut ohjeet terveellisestä ja monipuolisesta ruokavaliosta eivät sellaisenaan sovi kaikille, siksi kokemuksiin perustuva tieto koettiinkin tärkeäksi. Oppaan hyöty ja käytettävyys tullaan toteamaan todellisuudessa vasta, kun se saadaan toimeksiantajallemme käyttöön. Avanne- tai IPAA-leikattujen ravitsemus tarjoaa jatkossakin hyvän mahdollisuuden lisätutkimukseen.