Yövuorolaisten hyvinvointi hotelli- ja ravintola-alalla
Kurki, Sanna (2015)
Kurki, Sanna
Laurea-ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015052811082
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015052811082
Tiivistelmä
Tämän toiminnallisen opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää hotelli- ja ravintola-alan yötyöläisten hyvinvointiin ja jaksamiseen liittyviä kokemuksia. Tavoitteena oli tuottaa työntekijöille ja heidän esimiehilleen yötyöläisen tietopaketti, joka on koottu käyttäen apuna kirjallisuutta ja tutkimuksellisia lähteitä.
Työn tietoperustassa käsitellään ihmisen biologista kelloa, käänteisen vuorokausirytmin noudattamista ja sen vaikutusta yötyöläisen hyvinvointiin sekä luonnollisen vuorokausirytmin merkitystä. Työssä käytettiin tutkimusmenetelminä teemahaastattelua, ja havainnointia sekä ideointityökaluina 8x8-ruudukkoa, miellekarttaa ja aivomyrskyä.
Toimeksiantaja on ollut Restel ja yksikkönä Shell Ruskeasanta jonne tuotettiin esimiesten ja perehdyttäjien avuksi kirjallista materiaalia yötyötä tekevien työntekijöiden ohjaukseen ja virike- sekä apuaineistoksi. Teemahaastattelun avulla kerättiin hotelli- ja ravintola-alan työntekijöiden kokemuksia yötyöstä omin sanoin kerrottuna.
Tuloksista tuli ilmi, valmistautumisella, palautumisella ja elintavoilla on suuri merkitys hyvinvoinnin ylläpitämiseen yövuorojen aikana ja jälkeen. Yövuorossa työskenteleville ja yötyöskentelyn aloittaville tulisi antaa tarvittavat tiedot ja taidot oman hyvinvointinsa ylläpitämiseksi, ja edistämiseksi sekä tarvittavaa tietoa yötyöskentelyn mahdollisista seurauksista. Näin työntekijä saa paremman kokonaiskuvan siitä, millaista yöllä työskenteleminen käytännössä on.
Työn tietoperustassa käsitellään ihmisen biologista kelloa, käänteisen vuorokausirytmin noudattamista ja sen vaikutusta yötyöläisen hyvinvointiin sekä luonnollisen vuorokausirytmin merkitystä. Työssä käytettiin tutkimusmenetelminä teemahaastattelua, ja havainnointia sekä ideointityökaluina 8x8-ruudukkoa, miellekarttaa ja aivomyrskyä.
Toimeksiantaja on ollut Restel ja yksikkönä Shell Ruskeasanta jonne tuotettiin esimiesten ja perehdyttäjien avuksi kirjallista materiaalia yötyötä tekevien työntekijöiden ohjaukseen ja virike- sekä apuaineistoksi. Teemahaastattelun avulla kerättiin hotelli- ja ravintola-alan työntekijöiden kokemuksia yötyöstä omin sanoin kerrottuna.
Tuloksista tuli ilmi, valmistautumisella, palautumisella ja elintavoilla on suuri merkitys hyvinvoinnin ylläpitämiseen yövuorojen aikana ja jälkeen. Yövuorossa työskenteleville ja yötyöskentelyn aloittaville tulisi antaa tarvittavat tiedot ja taidot oman hyvinvointinsa ylläpitämiseksi, ja edistämiseksi sekä tarvittavaa tietoa yötyöskentelyn mahdollisista seurauksista. Näin työntekijä saa paremman kokonaiskuvan siitä, millaista yöllä työskenteleminen käytännössä on.