Keittiötoiminnan arviointi Lappeenrannan seurakuntayhtymässä
Silonsaari, Niko (2015)
Silonsaari, Niko
Saimaan ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015052911369
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015052911369
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli arvioida Lappeenrannan seurakuntayhtymän laitoskeittiöiden toimintaa. Tavoitteena oli selvittää Lappeenrannan seurakuntayhtymän laitoskeittiöiden toiminnan tuottavuus, taloudellisuus ja keittiökohtaiset suoritekalkyylit. Tavoitteena oli myös arvioida Piiluvan leirikeskukseen suunnitteilla olevaa keskuskeittiöhanketta.
Opinnäytetyön teoriaosuudessa käytettiin johdon laskentatoimen ja seurakunnan talouden ja hallinnon kirjallisuutta, Kirkkohallituksen seurakunnille ja seurakuntayhtymille antamia ohjeita, artikkeleita sekä internetlähteitä. Lisäksi työssä konsultoitiin Lappeenrannan seurakuntayhtymän talousjohtajaa, pääkirjanpitäjää sekä leirikeskusten emäntää. Empiriaosuus tehtiin laadullisena case-tutkimuksena, jossa laitoskeittiöiden toimintaa analysoitiin kustannuslaskentatiedon avulla. Analysoinnin tulosten perusteella keittiötoiminnan järjestämisen vaihtoehtoja hahmoteltiin.
Tutkimuksen perusteella Lappeenrannan seurakuntayhtymän laitoskeittiöiden tuottavuudessa ja taloudellisuudessa on merkittäviä eroja. Leirikeskusmuotoinen valmistustoiminta on tehokasta verrattuna seurakuntakeskuskeittiön toimintaan. Tuotannon volyymillä ja kustannustehokkuudella on selkeä yhteys. Lappeenrannan seurakuntayhtymän keittiötoiminnan keskittäminen vaikuttaa kustannustehokkaimmalta ratkaisulta.
Opinnäytetyön teoriaosuudessa käytettiin johdon laskentatoimen ja seurakunnan talouden ja hallinnon kirjallisuutta, Kirkkohallituksen seurakunnille ja seurakuntayhtymille antamia ohjeita, artikkeleita sekä internetlähteitä. Lisäksi työssä konsultoitiin Lappeenrannan seurakuntayhtymän talousjohtajaa, pääkirjanpitäjää sekä leirikeskusten emäntää. Empiriaosuus tehtiin laadullisena case-tutkimuksena, jossa laitoskeittiöiden toimintaa analysoitiin kustannuslaskentatiedon avulla. Analysoinnin tulosten perusteella keittiötoiminnan järjestämisen vaihtoehtoja hahmoteltiin.
Tutkimuksen perusteella Lappeenrannan seurakuntayhtymän laitoskeittiöiden tuottavuudessa ja taloudellisuudessa on merkittäviä eroja. Leirikeskusmuotoinen valmistustoiminta on tehokasta verrattuna seurakuntakeskuskeittiön toimintaan. Tuotannon volyymillä ja kustannustehokkuudella on selkeä yhteys. Lappeenrannan seurakuntayhtymän keittiötoiminnan keskittäminen vaikuttaa kustannustehokkaimmalta ratkaisulta.