Tuottojohtaminen Imatra Big Band Festival- ravintolatoiminnassa
Lahtinen, Satu (2015)
Lahtinen, Satu
Saimaan ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015060812747
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015060812747
Tiivistelmä
Opinnäytetyön aiheena on tuottojohtaminen Imatra Big Band Festival- ravintolatoiminnassa, ja työn tarkoituksena oli tuottaa tietoa ja hyviä käytäntöjä siitä, miten tuottojohtamisen tärkeimpiä keinoja toteutetaan Imatra Big Band Festivaalin ravintolatoiminnassa: mikä meni hyvin ja mitä voisi kehittää. Tuottojohtaminen eli Revenue Management on ollut pitkään tunnettu hotellitoiminnassa ja lentoyhtiöillä, kun taas ravintola-alalla se ei ole vielä kovin laajalti käytössä. Tuottojohtamisesta ravintola-alalla on vielä melko vähän kirjallista aineistoa, joten opinnäytetyöstä voi olla hyötyä myös yleisesti etsittäessä aiheesta tietoa. Niin ikään opinnäytetyöstä voi olla hyötyä tutkittaessa tapahtumaravintolatoimintaa sekä tilapäistä anniskeluravintolatoimintaa.
Opinnäytetyön teoriaosuudessa selvitettiin tuottojohtamisen tärkeimpiä keinoja, esiteltiin Imatra Big Band Festival- tapahtuma sekä sen ravintolatoiminta ja tila-päisen ravintolatoiminnan haasteita. Lisäksi työssä käsiteltiin Imatra Big Band Festival- ravintolatoiminnan historiaa. Aineistoa teoriaosuuteen kerättiin erilai-silta internetsivuilta, artikkeleista, kirjallisuudesta, luentomateriaalista sekä haastattelemalla Imatra Big Band Festival Ry:n varapuheenjohtajaa. Empi-riaosuudessa tutkimusmenetelminä käytettiin teemahaastattelua ja osallistuvaa havainnointia, joiden avulla selvitettiin, miten tuottojohtamisen keinoja käytännössä toteutettiin tapahtuman ravintolatoiminnassa. Aineistoa kerättiin haastattelemalla Imatra Big Band Festival- tapahtuman ravintolapäällikköä ennen tapahtumaa ja tapahtuman jälkeen sekä ottamalla huomioon havaintoja, joita opinnäytetyöntekijä teki työskentelemällä tapahtuman ravintolassa tarjoilijana kesällä 2014.
Työn tuloksena selvisi, miten tuottojohtamisen menetelmiä toteutettiin Imatra Big Band Festival- tapahtuman ravintolatoiminnassa, samoin selvisi, mitä kehi-tettäviä seikkoja ilmeni ja mihin voisi kiinnittää huomiota jatkossa tapahtumia toteutettaessa. Hyviä käytäntöjä tuottojohtamisen menetelmien perusteella ei voinut tuottaa, sillä niin hyviä keinoja ei tapahtuman ravintolatoiminnassa ilmennyt, joita voisi ehdottomasti suositella jatkossa hyödynnettäväksi.
Opinnäytetyön teoriaosuudessa selvitettiin tuottojohtamisen tärkeimpiä keinoja, esiteltiin Imatra Big Band Festival- tapahtuma sekä sen ravintolatoiminta ja tila-päisen ravintolatoiminnan haasteita. Lisäksi työssä käsiteltiin Imatra Big Band Festival- ravintolatoiminnan historiaa. Aineistoa teoriaosuuteen kerättiin erilai-silta internetsivuilta, artikkeleista, kirjallisuudesta, luentomateriaalista sekä haastattelemalla Imatra Big Band Festival Ry:n varapuheenjohtajaa. Empi-riaosuudessa tutkimusmenetelminä käytettiin teemahaastattelua ja osallistuvaa havainnointia, joiden avulla selvitettiin, miten tuottojohtamisen keinoja käytännössä toteutettiin tapahtuman ravintolatoiminnassa. Aineistoa kerättiin haastattelemalla Imatra Big Band Festival- tapahtuman ravintolapäällikköä ennen tapahtumaa ja tapahtuman jälkeen sekä ottamalla huomioon havaintoja, joita opinnäytetyöntekijä teki työskentelemällä tapahtuman ravintolassa tarjoilijana kesällä 2014.
Työn tuloksena selvisi, miten tuottojohtamisen menetelmiä toteutettiin Imatra Big Band Festival- tapahtuman ravintolatoiminnassa, samoin selvisi, mitä kehi-tettäviä seikkoja ilmeni ja mihin voisi kiinnittää huomiota jatkossa tapahtumia toteutettaessa. Hyviä käytäntöjä tuottojohtamisen menetelmien perusteella ei voinut tuottaa, sillä niin hyviä keinoja ei tapahtuman ravintolatoiminnassa ilmennyt, joita voisi ehdottomasti suositella jatkossa hyödynnettäväksi.