Työelämäyhteistyön kehittäminen työssäoppimisen näkökulmasta : Kainuun ammattiopiston Matkailu-, ravitsemis- ja talousalalla
Kela, Merja (2015)
Kela, Merja
Kajaanin ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015061113176
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015061113176
Tiivistelmä
Muutokset ammatillisessa koulutuksessa ja uudet velvoitteet työelämälähtöisyyden lisäämisestä edellyttävät uusia toiminta- ja ajattelutapoja. Ammatillisen koulutuksen ja työelämän yksi pitkäaikaisin yhteistyömuoto on työssäoppiminen, joka valittiin tämän kehittämistyön kohteeksi Kainuun ammattiopiston Matkailu-, ravitsemis- ja talousalalla. Tässä työssä kartoitettiin, millaisia kehittämistarpeita oli koulutuksen ja työelämäyhteistyön toiminnassa. Tavoitteena oli löytää yhtenäisiä toimintatapoja työelämäyhteistyöhön.
Kehittämistyön lähestymistavaksi valittiin tapaustutkimus ja aineiston keräämisessä käytettiin laadullisia menetelmiä. Tutkimusaineisto koostui lomake- ja haastatteluaineistoista. Lomakeaineisto kerättiin opiskelijoiden, opettajien ja työpaikkaohjaajien antamista työssäoppimispalautteista. Haastatteluaineisto kerättiin opettajia haastattelemalla. Aineistot käsiteltiin sisällönanalyysin menetelmää noudattaen. Tuloksista ilmeni, että eniten haasteita aiheuttivat nuorisoasteen ja aikuiskoulutuksen työssäoppimisen erilaiset käytänteet. Kehitettävää on vielä yhteistyön toimintavoissa.
Tulosten ja teoriatiedon perusteella ammatillisen opettajan osaamista on päivitettävä. Työpaikkaohjaajat ja opiskelijat tulee perehdyttää kattavammin työssäoppimisen tavoitteisiin ja arviointikriteereihin ennen työssäoppimisjaksoa. Opiskelijat ja työpaikkaohjaajat kokivat, ettei osalla opiskelijoista ollut työssäoppimisjaksolla tarvittavia ammatillisia perustaitoja. Yhteistyön kehittäminen edellyttää opettajilta enemmän osallistumista työelämän oppimis- ja ohjausprosesseihin. Matkailu-, ravitsemis- ja talousalan koulutuksen ja työelämän yhteistyöhön oltiin pääosin tyytyväisiä.
Kehittämistyön lähestymistavaksi valittiin tapaustutkimus ja aineiston keräämisessä käytettiin laadullisia menetelmiä. Tutkimusaineisto koostui lomake- ja haastatteluaineistoista. Lomakeaineisto kerättiin opiskelijoiden, opettajien ja työpaikkaohjaajien antamista työssäoppimispalautteista. Haastatteluaineisto kerättiin opettajia haastattelemalla. Aineistot käsiteltiin sisällönanalyysin menetelmää noudattaen. Tuloksista ilmeni, että eniten haasteita aiheuttivat nuorisoasteen ja aikuiskoulutuksen työssäoppimisen erilaiset käytänteet. Kehitettävää on vielä yhteistyön toimintavoissa.
Tulosten ja teoriatiedon perusteella ammatillisen opettajan osaamista on päivitettävä. Työpaikkaohjaajat ja opiskelijat tulee perehdyttää kattavammin työssäoppimisen tavoitteisiin ja arviointikriteereihin ennen työssäoppimisjaksoa. Opiskelijat ja työpaikkaohjaajat kokivat, ettei osalla opiskelijoista ollut työssäoppimisjaksolla tarvittavia ammatillisia perustaitoja. Yhteistyön kehittäminen edellyttää opettajilta enemmän osallistumista työelämän oppimis- ja ohjausprosesseihin. Matkailu-, ravitsemis- ja talousalan koulutuksen ja työelämän yhteistyöhön oltiin pääosin tyytyväisiä.