TYÖNTUTKIMUS OUTOKUMMUN KAUPUNGIN ATERIAPALVELUKESKUKSEN TERVEYSKESKUKSELLE TUOTTAMISTA RUOKAPALVELUISTA
Koistinen, Merja (2015)
Koistinen, Merja
Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu)
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015091414609
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015091414609
Tiivistelmä
Outokummun ateriapalvelukeskus muuttaa uusiin toimitiloihin vuoden 2016 syksyllä. Nykyisiin toimitiloihin on suunniteltu jätettävän ainoastaan terveyskeskussairaalalle tehtävät toiminnot. Opinnäytetyössä selvitettiin työntutkimuksen avulla näihin työtehtäviin kuluvaa työaikaa ja niiden sisältöä. Tutkimusmenetelmänä oli jatkuva ajankäyttötutkimus.
Työn tuloksena on ruokapalveluiden prosessikuvauksia ja vuokaavioita työtehtävien sisällöstä. Näiden avulla muodostuu kokonaiskuva toiminnasta ja olemassa olevat tehtävänkuvaukset päivittyvät. Tuloksena saadun työajan avulla laskettiin ateriapalvelukeskuksen henkilöstökustannukset terveyskeskussairaalan, henkilökunnan ruokailun sekä eri aterioiden osalta Työaika sijoitettiin työpäivään uudessa toimintamallissa, ja sen pohjalta arvioitiin suunnitellun uuden toimintatavan kannattavuutta. Toiminnan nykyistä kannattavuutta arvioitiin vertailemalla lukuja budjettiin terveyskeskussairaalan osalta, henkilökunnan ruokailun tuottoihin ja alan selvitysten mukaisiin lukuihin.
Opinnäytetyön mukaan henkilökunnan ruokailun järjestämisen kustannukset ovat suuremmat kuin siitä tulevat tuotot. Suunnitellun uuden toimintatavan mukainen keittiön toiminta nostaa terveyskeskussairaalalle aiheutuvia henkilöstökustannuksia ja vähentää ateriapalvelukeskuksen työn kiinteyttä, eli työpäivään jäisi ylimääräisiä taukoaikoja. Ateriapalvelukeskuksen budjetoimat henkilöstökulut riittävät kattamaan toteutuneet, ja lisäksi vuonna 2015 toteutuvat henkilöstökulut ovat lähes vuonna 2011 valmistuneen selvityksen mukaisella tasolla.
Työn tuloksena on ruokapalveluiden prosessikuvauksia ja vuokaavioita työtehtävien sisällöstä. Näiden avulla muodostuu kokonaiskuva toiminnasta ja olemassa olevat tehtävänkuvaukset päivittyvät. Tuloksena saadun työajan avulla laskettiin ateriapalvelukeskuksen henkilöstökustannukset terveyskeskussairaalan, henkilökunnan ruokailun sekä eri aterioiden osalta Työaika sijoitettiin työpäivään uudessa toimintamallissa, ja sen pohjalta arvioitiin suunnitellun uuden toimintatavan kannattavuutta. Toiminnan nykyistä kannattavuutta arvioitiin vertailemalla lukuja budjettiin terveyskeskussairaalan osalta, henkilökunnan ruokailun tuottoihin ja alan selvitysten mukaisiin lukuihin.
Opinnäytetyön mukaan henkilökunnan ruokailun järjestämisen kustannukset ovat suuremmat kuin siitä tulevat tuotot. Suunnitellun uuden toimintatavan mukainen keittiön toiminta nostaa terveyskeskussairaalalle aiheutuvia henkilöstökustannuksia ja vähentää ateriapalvelukeskuksen työn kiinteyttä, eli työpäivään jäisi ylimääräisiä taukoaikoja. Ateriapalvelukeskuksen budjetoimat henkilöstökulut riittävät kattamaan toteutuneet, ja lisäksi vuonna 2015 toteutuvat henkilöstökulut ovat lähes vuonna 2011 valmistuneen selvityksen mukaisella tasolla.