Pori Jazz catering ja ulkoistamisen mahdollisuus
Valtanen, Vilma (2015)
Valtanen, Vilma
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015112718096
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015112718096
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö on tehty toimeksiantona Pori Jazz 66 ry:lle. Työn tavoitteena on toimia toimeksiantajayrityksen johdon päätöksenteon tukena ulkoistamista mietittäessä. Tutkielmassa selvitetään rajahinta, jolla cateringtoiminnot kannattaisi pitää itsellä ja jota korkeammalla puolestaan ulkoistaa. Cateringtoiminnoista tässä tutkielmassa keskitytään yhteen yksittäiseen osaan, toimitsijaruokala Safkaan. Lisäksi selvitetään sisäisen asiakkaan näkökulmasta muita tekijöitä, jotka tulisi huomioida ulkoistamista mietittäessä. Sisäisellä asiakkaalla tässä tutkielmassa tarkoitetaan toimitsijaruokala Safkan asiakkaita.
Tutkielma on toteutettu sekä kustannuslaskennan (laskentatoimen metodeja yhdistelmällä), että kyselytutkimuksen avulla. Kyselytutkimus on tehty kesällä 2015 ja vertailuvuosina kustannuslaskennassa käytetään vuosia 2014 sekä 2015. Tutkielma on rajattu Pori Jazzin toimitsijaruokala Safkaan eli backstage-ravintolat on jätetty tämän tutkielman ulkopuolelle.
Pori Jazz on vuosittain järjestettävä musiikkifestivaali. Suurin osa festivaalin työntekijöistä on vapaaehtoisia, jotka saavat työstään palkan sijaan etuja, kuten majoituksen ja ruokailun. Festivaalialalla kilpailu on lähivuosina kiristynyt entisestään ja siksi kustannusten karsiminen on ajankohtainen aihe. Ulkoistaminen voi olla perusteltua säästösyistä, mutta ulkoistamista mietittäessä on syytä kiinnittää huomiota muihinkin asioihin ja luoda yritykselle ulkoistamisstrategia. Palveluja ulkoistettaessa on huomioitava myös asiakkaan laatuvaatimukset, kuten se, kuinka helposti saavutettavissa palvelu on (esim. etäisyys).
Tutkielma on toteutettu sekä kustannuslaskennan (laskentatoimen metodeja yhdistelmällä), että kyselytutkimuksen avulla. Kyselytutkimus on tehty kesällä 2015 ja vertailuvuosina kustannuslaskennassa käytetään vuosia 2014 sekä 2015. Tutkielma on rajattu Pori Jazzin toimitsijaruokala Safkaan eli backstage-ravintolat on jätetty tämän tutkielman ulkopuolelle.
Pori Jazz on vuosittain järjestettävä musiikkifestivaali. Suurin osa festivaalin työntekijöistä on vapaaehtoisia, jotka saavat työstään palkan sijaan etuja, kuten majoituksen ja ruokailun. Festivaalialalla kilpailu on lähivuosina kiristynyt entisestään ja siksi kustannusten karsiminen on ajankohtainen aihe. Ulkoistaminen voi olla perusteltua säästösyistä, mutta ulkoistamista mietittäessä on syytä kiinnittää huomiota muihinkin asioihin ja luoda yritykselle ulkoistamisstrategia. Palveluja ulkoistettaessa on huomioitava myös asiakkaan laatuvaatimukset, kuten se, kuinka helposti saavutettavissa palvelu on (esim. etäisyys).