Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Seinäjoen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Seinäjoen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Kasvisruokamenujen kehittäminen Sydänmerkki-aterian kriteerien mukaisesti hyödyntämällä luomu- ja lähiruokaa : Case: Opetusravintola Prikka

Syväluoma, Marjaana (2015)

 
Avaa tiedosto
Syvaluoma_Marjaana.pdf (1.326Mt)
Lataukset: 


Syväluoma, Marjaana
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015120319165
Tiivistelmä
Suomalaisten suhtautuminen ruokaan on muuttunut vuosien aikana ja samalla epäterveelliset ruokavalinnat ovat lisänneet elintapasairauksia (Gould & Voutilainen 2009, 33). Kuluttajille on olemassa erilaisia apuvälineitä terveellisemmän ruokavalion muodostamiseksi. Tästä hyvä esimerkki on Sydänmerkki. Sydänmerkki voidaan myöntää tuotteelle tai aterialle, jossa on huomioitu Suomen Sydänliitto ry:n laatimat kriteerit rasvan ja suolan käytöstä sekä kuidun ja kasvisten määristä. (Ammattikeittiöt, [viitattu 20.11.2015].)

Opinnäytetyön tavoitteena oli kehittää kaksi kasvisruokamenua Sydänmerkki-aterian kriteerien mukaisesti opetusravintola Prikkaan. Prikka on Seinäjoen ammattikorkeakoulun restonomiopiskelijoiden opetusravintola. Opetusravintola Prikalla on ollut jo Sydänmerkin käyttöoikeus, mutta sillä ei ollut vielä tarjolla yhtäkään Sydänmerkki-ateriaa. Kehitettävät kasvisruokamenut sisälsivät alku-, pää- ja jälkiruoan. Ruokalistojen kehittämisessä pyrittiin hyödyntämään myös opetusravintola Prikan toiminta-ajatuksen mukaisesti lähi- ja luomutuotteet. Prikassa on tarjolla aina kolmen ruokalajin menu, joten aterioihin haluttiin sisällyttää myös jälkiruoka, vaikka Sydänmerkki-ateriaan ei sellaista sisälly. Jälkiruoan kehittämisessä ei käytetty mitään kriteeristöä, mutta niissä pyrittiin hyödyntämään terveellisempiä raaka-aineita.

Kehitetyt pääruoat, lisäkkeet ja muut aterian osat sopivat Sydänliitto ry:n asettamiin kriteereihin hyvin. Kun kehitetyt reseptit saatiin sopimaan Sydänliitto ry:n määrittämiin kriteereihin, ne testattiin kahteen kertaan reseptien vakioimiseksi. Työn tavoitteena oli myös luomutuotteiden käyttöasteen nostaminen. Esimerkiksi linssien osalta luomutuotteiden lisääminen toteutui hyvin, koska niitä käytettiin molempien pääruokien raaka-aineena.

Suomen Sydänliitto ry hyväksyi kehitetyt Sydänmerkki-aterioiden osat, joten opinnäytetyön tavoitteet täyttyivät hyvin. Kehitettyjen ruokalistojen avulla Prikka saa hyödynnettyä Sydänmerkin käyttöoikeuden. Sydänmerkitty kasvisruoka-ateria tuo Prikalle näkyvyyttä ja herättää lisäarvostusta asiakkaissa. Prikkaan voisi kehittää toisena opinnäytetyönä myös liha- ja kala-aterian Sydänmerkki-aterian kriteerien mukaisesti.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste