Uskontojen ruokarajoitusten huomioiminen Religions for Peace -konferenssissa
Miikkulainen, Saara (2015)
Miikkulainen, Saara
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015120319231
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015120319231
Tiivistelmä
Eri uskontojen ruokasäädöksien tunteminen on yhä tärkeämpää nykyisessä monikulttuurisessa yhteiskunnassa. Eri kulttuureista ja uskonnoista tulevien ihmisten ymmärtämisessä keskeistä on heidän ruokavalionsa ymmärtäminen ja erilaisten ruokailutapojen kunnioittaminen.
Tietoperustan alussa kuvataan ensin hieman ruokatabujen taustaa. Sen jälkeen kerrotaan tiivistetysti suurimpien maailmanuskontojen ruokasäädöksien pääkohdat sekä tehdään lyhyt katsaus muutamaan pienempään uskontoon ja niiden ruokailutottumuksiin. Tietoperustassa keskitytään lähinnä siihen, miten uskontojen pyhissä teoksissa käsitellään ruokasäädöksiä, mutta myös hieman siihen, miten ihmiset käytännössä noudattavat rajoituksia.
Työn empiirinen osa käsittelee ruokailua kansainvälisessä konferenssissa. Aineiston tutkimusmenetelminä käytettiin puolistrukturoitua ryhmähaastattelua sekä Religions for Peace -uskontokonferenssin ruokailutilanteiden havainnointia. Empiirisessä osassa käydään läpi keittiötyöntekijöiden haastattelu sekä osallistuva havainnointi Castel Gandolfossa järjestetyssä konferenssissa 26.10.–2.11.2015.
Tavoite on antaa erityisesti yrityksille ohjeistusta siitä, mitä pitää ottaa huomioon, kun järjestetään kansainvälistä konferenssia tai tapahtumaa, jossa eri uskontoja tunnustavat ihmiset syövät yhdessä. Opinnäytetyössä kuvataan monikulttuurisen ruokailutilanteen järjestämistä ja eri uskontojen tapojen ja säädösten huomioon ottamista käytännössä. Huomioon täytyy ottaa muun muassa ruoka-aineiden erillään pitäminen keittiöissä ja säilytystiloissa sekä ruoan tarjoilu erillisistä linjastoista.
Lopuksi laadin työn tulosten perusteella tiivistetyn ohjeistuksen kansainvälisen kokouksen ruokapalvelun järjestäjille. Ohjeessa kiinnitetään huomio maailmanuskontojen ruokarajoituksiin.
Tietoperustan alussa kuvataan ensin hieman ruokatabujen taustaa. Sen jälkeen kerrotaan tiivistetysti suurimpien maailmanuskontojen ruokasäädöksien pääkohdat sekä tehdään lyhyt katsaus muutamaan pienempään uskontoon ja niiden ruokailutottumuksiin. Tietoperustassa keskitytään lähinnä siihen, miten uskontojen pyhissä teoksissa käsitellään ruokasäädöksiä, mutta myös hieman siihen, miten ihmiset käytännössä noudattavat rajoituksia.
Työn empiirinen osa käsittelee ruokailua kansainvälisessä konferenssissa. Aineiston tutkimusmenetelminä käytettiin puolistrukturoitua ryhmähaastattelua sekä Religions for Peace -uskontokonferenssin ruokailutilanteiden havainnointia. Empiirisessä osassa käydään läpi keittiötyöntekijöiden haastattelu sekä osallistuva havainnointi Castel Gandolfossa järjestetyssä konferenssissa 26.10.–2.11.2015.
Tavoite on antaa erityisesti yrityksille ohjeistusta siitä, mitä pitää ottaa huomioon, kun järjestetään kansainvälistä konferenssia tai tapahtumaa, jossa eri uskontoja tunnustavat ihmiset syövät yhdessä. Opinnäytetyössä kuvataan monikulttuurisen ruokailutilanteen järjestämistä ja eri uskontojen tapojen ja säädösten huomioon ottamista käytännössä. Huomioon täytyy ottaa muun muassa ruoka-aineiden erillään pitäminen keittiöissä ja säilytystiloissa sekä ruoan tarjoilu erillisistä linjastoista.
Lopuksi laadin työn tulosten perusteella tiivistetyn ohjeistuksen kansainvälisen kokouksen ruokapalvelun järjestäjille. Ohjeessa kiinnitetään huomio maailmanuskontojen ruokarajoituksiin.