Ammattikeittiön ilmanvaihtosuunnittelun ohjeistus
Järvinen, Joakim (2015)
Järvinen, Joakim
Yrkeshögskolan Arcada
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015122021526
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015122021526
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli koota ammattimaisesti käytetyn keittiön ilmanvaihtosuunnittelua koskevat määräykset ja ohjeita yhteen tiiviiseen ohjeeseen. Työssä haluttiin luoda suunnittelijalle mahdollisimman laaja kuva ammattikeittiön ilmanvaihtosuunnittelussa huomioitavista asioista. Työ painottui paljon luonnosvaiheen suunnitteluun, josta haluttiin ohjeistusta. Tässä opinnäytetyössä on esitetty Suomen rakentamismääräyskokoelman määräyksiä ja ohjeita, Rakennustiedon ohjeita, laitevalmistajien ohjeita, sekä käytännön kokemuksia ammattikeittiöiden ilmanvaihtosuunnitteluun liittyen. Lisäksi tarkoituksena oli selventää suunnitteluprosessia ja kuvata sen eri vaiheita.
Opinnäytetyö rajattiin uudiskohteiden ammattikeittiöiden ja ravintolasalien suunnitteluun. Saneerauskohteita ei käsitelty, vaikka osa työssä esitetyistä tiedoista onkin sovellettavissa näissä kohteissa.
Työn alussa perehdyttiin yleisesti ammattikeittiön ilmanvaihtoon ja sisäilmastoon. Työssä tutustuttiin myös eri ilmanjakoratkaisuihin, ilmanvaihdon suunnittelua helpottaviin laskelmiin, määräyksiin, ja ohjeisiin. Myös energiatehokkuuden huomioiminen selvennettiin. Lopuksi perehdyttiin ammattikeittiön ilmanvaihtosuunnitteluprosessiin ja vaiheistukseen. Työn lähteinä käytettiin pääsääntöisesti määräyksiä ja ohjeita, muita kirjallisia tietoja, laitevalmistajien edustajilta saatuja suullisia ja kirjallisia tietoja sekä Optiplan Oy:n suunnittelijoilta saatuja suullisia tietoja.
Opinnäytetyön tuloksena saatiin kompakti ohjeistus ammattikeittiön ilmanvaihtosuunnitteluun joka sisältää tärkeimmät määräykset, ohjeet ja laskelmat, sekä ohjeistuksen suunnittelun vaiheistuksesta. Ohjeistuksella helpotetaan tulevien kohteiden suunnittelua. Työn pohjalta tehdään lyhyt tiivistelmä ammattikeittiön ilmanvaihtosuunnitteluprosessista ja vaiheistuksesta Optiplan Oy:n käyttöön.
Opinnäytetyö rajattiin uudiskohteiden ammattikeittiöiden ja ravintolasalien suunnitteluun. Saneerauskohteita ei käsitelty, vaikka osa työssä esitetyistä tiedoista onkin sovellettavissa näissä kohteissa.
Työn alussa perehdyttiin yleisesti ammattikeittiön ilmanvaihtoon ja sisäilmastoon. Työssä tutustuttiin myös eri ilmanjakoratkaisuihin, ilmanvaihdon suunnittelua helpottaviin laskelmiin, määräyksiin, ja ohjeisiin. Myös energiatehokkuuden huomioiminen selvennettiin. Lopuksi perehdyttiin ammattikeittiön ilmanvaihtosuunnitteluprosessiin ja vaiheistukseen. Työn lähteinä käytettiin pääsääntöisesti määräyksiä ja ohjeita, muita kirjallisia tietoja, laitevalmistajien edustajilta saatuja suullisia ja kirjallisia tietoja sekä Optiplan Oy:n suunnittelijoilta saatuja suullisia tietoja.
Opinnäytetyön tuloksena saatiin kompakti ohjeistus ammattikeittiön ilmanvaihtosuunnitteluun joka sisältää tärkeimmät määräykset, ohjeet ja laskelmat, sekä ohjeistuksen suunnittelun vaiheistuksesta. Ohjeistuksella helpotetaan tulevien kohteiden suunnittelua. Työn pohjalta tehdään lyhyt tiivistelmä ammattikeittiön ilmanvaihtosuunnitteluprosessista ja vaiheistuksesta Optiplan Oy:n käyttöön.