Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Seinäjoen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Seinäjoen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Lautasmallin esittämisen vaikutus lautasmallin mukaiseen ruokailuun ja sosioekonomisen aseman vaikutus ruokatottumuksiin

Haka-Taivalmäki, Tiia (2016)

 
Avaa tiedosto
Haka-Taivalmaki_Tiia.pdf (1.117Mt)
Lataukset: 


Haka-Taivalmäki, Tiia
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201601181392
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää yläkouluikäisten terveys- ja ruokatottumuksia sekä niiden eroja tyttöjen ja poikien välillä. Lisäksi työssä tutkittiin sosio-ekonomisten tekijöiden vaikutusta koettuun terveydentilaan ja terveystottumuksiin. Lisäksi haluttiin saada tieto lautasmallin esittämisen ja esittämistavan vaikutuksesta lautasmallin mukaiseen ruokailuun.
Opinnäytetyön aineisto kerättiin strukturoidulla kyselylomakkeella, joka sisälsi monivalintakysymyksiä sekä avoimia kysymyksiä. Saadut vastaukset syötettiin Webropol-ohjelmaan, ja taulukot ja kuviot tehtiin Excel-taulukkolaskentaohjelmalla.
Kyselyyn vastasi yhteensä 125 yhdeksäsluokkalaista nuorta Jalasjärven yläasteelta ja Kurikan yhteiskoulusta. Jalasjärven yläasteelta vastaajia oli 49 ja Kurikan yhteiskoulusta 76. Kouluissa oli käytössä kaksi eri kyselylomaketta, joista jälkimmäisessä, Kurikan yhteiskoulussa käytössä olleessa oli mukana enemmän kysymyksiä koskien sosioekonomista asemaa. Nuoren ruokatottumuksiin vaikuttaa enemmän nuoren perheen tulotaso kuin vanhempien koulutustausta. Päivän ruoasta koottu lautasmalli huomataan paremmin kuin kuvallinen lautasmalli. Vastaajat kuitenkin kokevat, että lautasmallin esittämisestä on hyötyä ohjatessa linjastoruokailussa lautasmallin mukaisiin valintoihin. Tytöt syövät pääsääntöisesti poikia terveellisemmin ja ovat lautasmallimyönteisempiä.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste