Karjun siittiöiden elinkyky siemenlaimennoksissa eri lämpötiloissa
Niskala, Riitta (2016)
Niskala, Riitta
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201602162307
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201602162307
Tiivistelmä
Siemenannosten säilyvyysaika on vuosien varrella pidentynyt tutkimuksen ja hyvien ravintoliuosten ansiosta. Suomessa, jossa tiloille on pitkät matkat, säilyvyysajan merkitys korostuu. Myös Suomen ilmasto-olosuhteet ovat kuljetuksen kannalta haasteelliset, sillä lämpötilavaihtelut ovat suuria.
Tässä tutkimuksessa tutkittiin valmiiden karjun siemenannosten säilyvyyttä viidessä eri lämpötilassa tarkoituksena selvittää säilyvyysajan pidentämistä yhdellä päivällä. Tutkimuksessa todettiin, että lämpötiloilla on merkittävä vaikutus säilymisaikaan. 8 ja 26 asteen säilytyksessä siittiöiden elävyys oli heikoin. Ne eivät täyttäneet edes nykyisen neljän päivän vaatimusta. 12 ja 17 asteen koe-erissä ei ollut tilastollista eroa. Nämä erät säilyivät parhaiten. Jos siemenannosten lämpötilat saadaan pidettyä koko kuljetusketjun ajan 12–17 asteen vaiheilla, voidaan niille antaa jopa kaksi lisäpäivää. Huoneenlämmössä (22 oC) tutkittujen näytteiden säilyvyys oli nykyisen neljän päivän tasolla.
Pidemmän säilyvyyden takaamiseksi siemenannokset on hyvä jäähdyttää ennen kuljetusta. Jäähdytyskaapin lämpötila on nykyisin 17 astetta. Tutkitun perusteella olisi järkevää säätää viileäkaapin lämpötila kesäisin lähemmäs 12 astetta ja talvella 17:ää. Näin voidaan kompensoida mahdollisia lämpötilavaihteluita kuljetuksen aikana. Myös määränpäässä pakkaukset on välttämätöntä siirtää nopeasti viileään.
Tässä tutkimuksessa tutkittiin valmiiden karjun siemenannosten säilyvyyttä viidessä eri lämpötilassa tarkoituksena selvittää säilyvyysajan pidentämistä yhdellä päivällä. Tutkimuksessa todettiin, että lämpötiloilla on merkittävä vaikutus säilymisaikaan. 8 ja 26 asteen säilytyksessä siittiöiden elävyys oli heikoin. Ne eivät täyttäneet edes nykyisen neljän päivän vaatimusta. 12 ja 17 asteen koe-erissä ei ollut tilastollista eroa. Nämä erät säilyivät parhaiten. Jos siemenannosten lämpötilat saadaan pidettyä koko kuljetusketjun ajan 12–17 asteen vaiheilla, voidaan niille antaa jopa kaksi lisäpäivää. Huoneenlämmössä (22 oC) tutkittujen näytteiden säilyvyys oli nykyisen neljän päivän tasolla.
Pidemmän säilyvyyden takaamiseksi siemenannokset on hyvä jäähdyttää ennen kuljetusta. Jäähdytyskaapin lämpötila on nykyisin 17 astetta. Tutkitun perusteella olisi järkevää säätää viileäkaapin lämpötila kesäisin lähemmäs 12 astetta ja talvella 17:ää. Näin voidaan kompensoida mahdollisia lämpötilavaihteluita kuljetuksen aikana. Myös määränpäässä pakkaukset on välttämätöntä siirtää nopeasti viileään.