Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Turun ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Turun ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Suolistosyöpää sairastavan potilaan ravitsemus : Hoitonetti

Salminen, Elina; Uusitalo, Pauliina (2016)

 
Avaa tiedosto
Salminen_Elina.pdf (1.361Mt)
Lataukset: 


Salminen, Elina
Uusitalo, Pauliina
Turun ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201603173318
Tiivistelmä
Suomessa todetaan vuosittain noin 30 000 uutta syöpätapausta. Suolistosyöpä on naisilla toiseksi yleisin syöpämuoto ja miehillä kolmanneksi yleisin syöpämuoto. Suolistosyöpäpotilaan hoidossa ravitsemus on tärkeässä osassa. Oikeanlainen ravitsemus ennaltaehkäisee syövän syntyä, lievittää oireita ja auttaa paranemisprosessissa. Syöpähoitojen aikainen potilaan aliravitsemustila kasvattaa riskiä saada erilaisia komplikaatioita.

Opinnäytetyön tarkoituksena oli kerätä tietoa suolistosyöpäpotilaan ravitsemuksesta ja siihen liittyvistä ongelmista aikaisemmin tehtyjen tutkimusten avulla. Tavoitteena on tuoda lisää tietoa hoitohenkilökunnalle suolistosyöpäpotilaiden ravitsemuksesta ja sen vaikuttavuudesta potilaan tilanteeseen, sekä parantaa ja kehittää suolistosyöpäpotilaiden hoitoa.

Opinnäytetyö toteutettiin systemaattista kirjallisuuskatsausta mukaillen hakemalla aineistoja eri tietokannoista. Tutkimuksia työhön valittiin yhteensä 10, jotka analysoitiin sisällönanalyysillä.

Tutkimusten mukaan aliravitsemusriski on suolistosyöpää sairastavilla potilailla erittäin suuri. Ravitsemuksen tavoitteena on vähentää aliravitsemusta suolistosyöpää sairastavilla potilailla, esimerkiksi täydennysvalmisteilla ja energiatiheällä ruoalla. Punaisen lihan on tutkittu lisäävän suolistosyövän riskiä, kun kalan ja kanan syönnin on tutkittu vähentävän riskiä sairastua paksu- ja peräsuolisyöpään. Hoitohenkilökunnan on myös tärkeää tunnistaa aliravitsemus potilailla erilaisten mittarien avulla. Opinnäytetyön keskeisimmät tulokset koottiin Hoitonettiin (http://hoitonetti.turkuamk.fi).

Tulevaisuudessa aiheesta voisi tehdä lisää tutkimuksia, jotka olisivat saatavissa suomenkielellä. Hoitohenkilökunnalle olisi hyvä tarjota koulutuksia ravinnon tärkeydestä suolistosyöpäpotilaan hoidossa.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste