KYLMÄKETJUN HALLINTA KANSAINVÄLISISSÄ ELINTARVIKEKULJETUKSISSA : Elintarvikkeiden kylmäkuljetukset Saksasta Suomeen
Korpela, Miia; Mikkola, Heli (2016)
Korpela, Miia
Mikkola, Heli
Centria-ammattikorkeakoulu (Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulu)
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201604053858
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201604053858
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön aiheena oli kylmäketjun hallinta kansainvälisissä elintarvikekuljetuksissa. Työn tarkoituksena oli perehtyä erityisesti Saksasta Suomeen tapahtuviin elintarvikkeiden kylmäkuljetuksiin. Työn tarkoituksena oli tutkia elintarvikkeiden kylmäketjun hallintaan liittyviä toimenpiteitä ja vaatimuksia, joiden avulla elintarvikkeet säilyvät tuontikuljetusten aikana käyttökelpoisina määräpaikkaan saakka.
Työn teoriaosuudessa käsiteltiin lyhyesti Saksaa tuontimaana, Euroopan Unionin alueen sisäkaupan tuontikuljetuksiin liittyviä asioita, kuten maahantuontiin ja kuljetuksiin liittyviä asiakirjoja ja toimituslausekkeita. Lisäksi teoriaosuudessa käsiteltiin kylmäketjun hallintaan liittyviä tekijöitä ja elintarvikkeiden kuljetuksiin liittyvää omavalvontaa ja lainsäädäntöä. Teoriaosuudesta käy ilmi myös tarkemmin elintarvikkeiden toimitusketjuun ja elintarvikkeiden kuljetuksiin liittyviä vaatimuksia ja erityispiirteitä, kuten elintarvikkeiden kuljetuksissa käytettävä kuljetuskalusto.
Tehty tutkimus oli luonteeltaan kvalitatiivinen tutkimus, jossa käytettiin aineistonkeruumenetelmänä henkilökohtaisia haastatteluja. Tutkimuksessa haastateltiin kahdeksaa kuljetusalalla toimivaa henkilöä eri yrityksistä. Haastateltavat toimivat erilaisissa työtehtävissä kylmäsäilytystä vaativien elintarvikkeiden kuljetusten parissa. Kaikilla haastateltavilla oli kokemusta myös EU-alueen sisäisistä elintarvikekuljetuksista.
Tutkimuksen tuloksista voidaan todeta, että EU-alueen sisäiset elintarvikekuljetukset ovat sisämarkkina-alueen ansiosta melko yksinkertaisia, sillä tullausmenettelyjä ei tarvitse tehdä. Tutkimustulosten perusteella kylmäketjun hallintaan liittyvistä asioista aikataulu, kuljettajien elintarvikkeiden käsittelyn osaaminen ja kaluston kuntoon liittyvät asiat osoittautuivat tärkeimmiksi tekijöiksi kylmäketjun katkeamattomuuden ja elintarvikkeiden säilyvyyden kannalta.
Työn teoriaosuudessa käsiteltiin lyhyesti Saksaa tuontimaana, Euroopan Unionin alueen sisäkaupan tuontikuljetuksiin liittyviä asioita, kuten maahantuontiin ja kuljetuksiin liittyviä asiakirjoja ja toimituslausekkeita. Lisäksi teoriaosuudessa käsiteltiin kylmäketjun hallintaan liittyviä tekijöitä ja elintarvikkeiden kuljetuksiin liittyvää omavalvontaa ja lainsäädäntöä. Teoriaosuudesta käy ilmi myös tarkemmin elintarvikkeiden toimitusketjuun ja elintarvikkeiden kuljetuksiin liittyviä vaatimuksia ja erityispiirteitä, kuten elintarvikkeiden kuljetuksissa käytettävä kuljetuskalusto.
Tehty tutkimus oli luonteeltaan kvalitatiivinen tutkimus, jossa käytettiin aineistonkeruumenetelmänä henkilökohtaisia haastatteluja. Tutkimuksessa haastateltiin kahdeksaa kuljetusalalla toimivaa henkilöä eri yrityksistä. Haastateltavat toimivat erilaisissa työtehtävissä kylmäsäilytystä vaativien elintarvikkeiden kuljetusten parissa. Kaikilla haastateltavilla oli kokemusta myös EU-alueen sisäisistä elintarvikekuljetuksista.
Tutkimuksen tuloksista voidaan todeta, että EU-alueen sisäiset elintarvikekuljetukset ovat sisämarkkina-alueen ansiosta melko yksinkertaisia, sillä tullausmenettelyjä ei tarvitse tehdä. Tutkimustulosten perusteella kylmäketjun hallintaan liittyvistä asioista aikataulu, kuljettajien elintarvikkeiden käsittelyn osaaminen ja kaluston kuntoon liittyvät asiat osoittautuivat tärkeimmiksi tekijöiksi kylmäketjun katkeamattomuuden ja elintarvikkeiden säilyvyyden kannalta.