Ateriatoimitukset asiakkaan kotiin : Miten asiakas saa ateriansa kuumana?
Katajala, Johanna (2016)
Katajala, Johanna
Tampereen ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201604224838
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201604224838
Tiivistelmä
Opinnäytetyön toimeksiantajana oli Helsingin kaupungin Palvelukeskus -liikelaitos. Opinnäytetyö liittyy olennaisesti kotiateriaprojektiin, jossa tavoitteena oli muuttaa kotiateriatuotantotapa kokonaan cook and chill -tuotantotapaan perinteisestä cook and serve -tuotantotavasta. Opinnäytetyö on osa tätä toimintatutkimusta ja tavoitteena oli selvittää, miten kotona asuva kotihoidon asiakas saa tarvitsemansa aterian kuumana. Tutkimus toteutettiin kvantitatiivisena tutkimuksena, jossa annosaterioita kuumennettiin tuotantolaitoksessa testiolosuhteissa ja säilytettiin kylmiössä termolaatikkoon pakattuna lämpövaraajalla ja ilman.
Aterioiden lämpötilat olivat heti kuumennuksen jälkeen pääosin yli 80 astetta, mutta lämpötilat lähtivät pian nopeaan laskuun. Lämpötilaseurannan mukaan lämpövaraajan lisäämisellä termolaatikkoon ei ollut merkittävää vaikutusta aterian lämpötilan pysyvyyteen. Annosaterioiden lämpötilat laskivat kahden ja puolen tunnin lämpötilaseurannan aikana liian alhaisiksi, eivätkä täyttäneet ruoan tarjoilulämpötilalle asetettua tavoitetta.
Tulosten perusteella huhtikuussa 2016 alkavaan pilotointiin päätettiin ottaa toimintamalli, jossa ateriat toimitetaan asiakkaan jääkaappiin kaksi kertaa viikossa ja kuljettaja huolehtii aterioiden kuumentamisesta asiakkaan kotona kuljetuspäivien lisäksi kaikkina viikonpäivinä. Kuuman aterian kuljettamisessa on isoja haasteita, jotta aterian lämpötila pysyisi riittävän korkeina. Kylmäkuljetuksiin löytyy useita valmiita ratkaisuja. Tulevaisuudessa olisikin kehitettävä vaihtoehtoisia toimintamalleja, miten ateria saataisiin kotona asuvalle asiakkaalle lämpimäksi ateriointihetkellä.
Aterioiden lämpötilat olivat heti kuumennuksen jälkeen pääosin yli 80 astetta, mutta lämpötilat lähtivät pian nopeaan laskuun. Lämpötilaseurannan mukaan lämpövaraajan lisäämisellä termolaatikkoon ei ollut merkittävää vaikutusta aterian lämpötilan pysyvyyteen. Annosaterioiden lämpötilat laskivat kahden ja puolen tunnin lämpötilaseurannan aikana liian alhaisiksi, eivätkä täyttäneet ruoan tarjoilulämpötilalle asetettua tavoitetta.
Tulosten perusteella huhtikuussa 2016 alkavaan pilotointiin päätettiin ottaa toimintamalli, jossa ateriat toimitetaan asiakkaan jääkaappiin kaksi kertaa viikossa ja kuljettaja huolehtii aterioiden kuumentamisesta asiakkaan kotona kuljetuspäivien lisäksi kaikkina viikonpäivinä. Kuuman aterian kuljettamisessa on isoja haasteita, jotta aterian lämpötila pysyisi riittävän korkeina. Kylmäkuljetuksiin löytyy useita valmiita ratkaisuja. Tulevaisuudessa olisikin kehitettävä vaihtoehtoisia toimintamalleja, miten ateria saataisiin kotona asuvalle asiakkaalle lämpimäksi ateriointihetkellä.