Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Hungry for Finland -ruokamatkailukilpailun satoa

Linna, Saara (2016)

 
Avaa tiedosto
Saara_Linna.pdf (1.059Mt)
Lataukset: 


Linna, Saara
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201604224857
Tiivistelmä
Ruokamatkailu on tärkeä matkailun kehittämisalue Suomessa. Sillä on moninaisia vaikutuksia niin taloudellisesti, ympäristöllisesti kuin sosiaalisesti. Tämän opinnäytteen tein toimeksiantona RUOKA&MATKAILU -hankkeelle, joka on vuodesta 2012 toiminut valtakunnallisen ruokamatkailun koordinoijana Suomessa. Suomen ensimmäisen, 1.3.2015 julkaistun ruokamatkailustrategian tavoitteena on tehdä ruoasta tärkeä, elämyksellinen ja ostettava osa Suomen matkailua, parantaa alan kilpailu-kykyä ja lisätä toimialan ja toimijoiden yhteistyötä.

Tutkimukseni tietoperustassa määrittelen, mitä ruokamatkailu on käsitteenä, esittelen aiemman tiedon ja tutkimuksia aiheesta kuten RUOKA&MATKAILU -hankkeen ensimmäisen tutkimus- ja analysointivaiheen, sekä erilaisia ruokamatkakilpailuja maailmalta.

Hungry for Finland-ruokamatkailukilpailu järjestettiin ensimmäisenä, konkreettisena ruokamatkailustrategian toimenpiteenä tavoitteena edistää ruokamatkailua Suomessa. Kilpailussa oli mukana yrityksiä tai yhteisöjä, jotka innovatiivisesti edistävät kotimaan ruokamatkailua. Kilpailun tarkoitus oli vahvistaa elämyksellisen ruokamatkailun tuotteistamista. Kilpailuun saivat osallistua kaikki Suomessa vastuullisesti toimivat, hyvät liiketoiminnan periaatteet omaavat yritykset, hankkeet, markkinointiverkostot ja yhdistykset. Osallistujien tuli olla kytköksissä alueensa perinteisiin, kulttuuriin, tarinoihin, ja raaka-aineisiin.

Opinnäytetyöni tarkastelee kilpailuun osallistuneiden yritysten kilpailu-lomakkeita, joita käytän aineistona laadullisessa tutkimuksessani. Tutkimukseni tavoitteena on selvittää, millaisena ruokamatkailu näyttäytyy Suomen ensimmäisen ruokamatkailukilpailun perusteella, ja kehittää Suomen ruokamatkailua. Pääongelman lisäksi tarkastelen aineistoa etsien vastausta kysymyksiin: miten osallistuneet yritykset ymmärtävät ruokamatkailun käsitteenä, millaisia ruokamatkailutuotteita Suomessa on, sekä millaisia ovat kilpailussa esiin tulleet hyvät käytänteet ja oivallukset. Aineistoa tutkin analysoimalla kilpailulomakkeisiin merkittyjä vastauksia. Tutkimus on kvalitatiivinen tutkimus.

Aineistoa tutkiessa selvisi, että ympäri Suomen löytyy monenlaisia, hyvin mietittyjä ruokamatkailutuotekokonaisuuksia. Osallistujat olivat ymmärtäneet ruokamatkailun ja ruokamatkailutuotteen käsitteinä hyvin eri tavoin. Yrityksillä ei ole tarkkaan mietittyjä kohderyhmiä, vaan tuotteet ovat räätälöitävissä monille sopiviksi. Tärkeimpiä oivalluksia sekä hyviä käytänteitä ovat yhteistyö muiden kanssa, lähellä tuotetun ruoan hyödyntäminen, monenlainen, osallistava ja elämyksellinen tekeminen, sekä perinteiden, historian ja tarinoiden vaaliminen.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste