Kouluruoan ravitsemuksellinen laatu Ilmajoella : Case: Jaakko Ilkan koulu
Ojanperä, Elina (2016)
Ojanperä, Elina
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201604285402
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201604285402
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli tutkia kouluruokailusuosituksen (2008) ja suomalaisten ravitsemussuositusten (2014) toteutumista Ilmajoen kunnan kouluruokalistalla. Tutkimuksen avulla selvitettiin, miten ravitsemussuositukset ja ravitsemuslaatua kuvaavat kriteerit eli arkilounaskriteerit toteutuvat erityisesti Jaakko Ilkan koulun keittiön valmistamassa ruoassa.
Tutkimus toteutettiin tekemällä ravintoarvolaskelmat kolmelta viikolta JAMIX-tuotannonohjausjärjestelmän avulla. Aineistona käytettiin Ilmajoen kunnan kouluruokalistaa lukuvuodelta 2015–2016 sekä Jaakko Ilkan koulun keskuskeittiöllä käytössä olevaa vakioitua reseptiikkaa.
Arkilounaskriteerien toteutuminen todennettiin haastattelemalla keittiön ravitsemistyönjohtajaa. Arviointi tehtiin vastaamalla Suomen Sydänliiton arkilounaskriteerit-lomakkeen kysymyksiin ja pisteyttämällä vastaukset lomakkeen ohjeiden mukaan.
Tutkimuksen tulokseksi saatiin, että Jaakko Ilkan koulussa tarjottava ruoka ei aivan täysin vastaa ravitsemussuosituksia. Energiansaanti jäi liian niukaksi. Rasvojen osuus energiasta oli hieman liian suuri, sen sijaan hiilihydraattien osuus oli liian pieni. Proteiinien osuus oli hyvin lähellä suositusta. Ravintoainetiheys oli kuidun, kalsiumin, C-vitamiinin ja tiamiinin osalta suositusten mukainen, mutta suolan ravintotiheys oli liian suuri ja raudan liian pieni.
Arkilounaskriteereistä peruskriteeri ei toteutunut täysin ja tiedotuskriteeri toteutui kohtalaisesti. Rasva- ja suolakriteerit toteutuivat hyvin. Arkilounaskriteerien toteutumisen perusteellakaan Jaakko Ilkan koulussa tarjottava ruoka ei siis ole täysin suositusten mukaista.
Tämä opinnäytetyö tulee jatkossa toimimaan pohjana arvioitaessa, kehitettäessä ja seurattaessa kouluruoan ravitsemuksellista laatua Ilmajoella.
Tutkimus toteutettiin tekemällä ravintoarvolaskelmat kolmelta viikolta JAMIX-tuotannonohjausjärjestelmän avulla. Aineistona käytettiin Ilmajoen kunnan kouluruokalistaa lukuvuodelta 2015–2016 sekä Jaakko Ilkan koulun keskuskeittiöllä käytössä olevaa vakioitua reseptiikkaa.
Arkilounaskriteerien toteutuminen todennettiin haastattelemalla keittiön ravitsemistyönjohtajaa. Arviointi tehtiin vastaamalla Suomen Sydänliiton arkilounaskriteerit-lomakkeen kysymyksiin ja pisteyttämällä vastaukset lomakkeen ohjeiden mukaan.
Tutkimuksen tulokseksi saatiin, että Jaakko Ilkan koulussa tarjottava ruoka ei aivan täysin vastaa ravitsemussuosituksia. Energiansaanti jäi liian niukaksi. Rasvojen osuus energiasta oli hieman liian suuri, sen sijaan hiilihydraattien osuus oli liian pieni. Proteiinien osuus oli hyvin lähellä suositusta. Ravintoainetiheys oli kuidun, kalsiumin, C-vitamiinin ja tiamiinin osalta suositusten mukainen, mutta suolan ravintotiheys oli liian suuri ja raudan liian pieni.
Arkilounaskriteereistä peruskriteeri ei toteutunut täysin ja tiedotuskriteeri toteutui kohtalaisesti. Rasva- ja suolakriteerit toteutuivat hyvin. Arkilounaskriteerien toteutumisen perusteellakaan Jaakko Ilkan koulussa tarjottava ruoka ei siis ole täysin suositusten mukaista.
Tämä opinnäytetyö tulee jatkossa toimimaan pohjana arvioitaessa, kehitettäessä ja seurattaessa kouluruoan ravitsemuksellista laatua Ilmajoella.