Ympäristövastuullisuus ravintolatoiminnassa : Pikante ravintolat kohti ympäristöohjelmaa
Kujala, Minna (2016)
Kujala, Minna
Tampereen ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201605025897
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201605025897
Tiivistelmä
Opinnäytetyön toimeksiantajana oli Pirkanmaan Kansanterveys ry eli Pikante. Työn tavoitteena oli löytää Pikante ravintoloille sopiva ympäristöjärjestelmä, kartoittaa ravintolatoiminnan ympäristökriittiset pisteet sekä selvittää sidosryhmien mielipiteet ympäristötyöstä. Työn tavoitteena oli siis aloittaa ympäristötyö Pikantessa.
Työn teoriaosuudessa käsitellään yritystoiminnan vastuullisuutta ja ruokapalveluiden ympäristökuormitusta sekä erilaisia ympäristöjärjestelmiä ja Joutsenmerkkiä. Opinnäytetyön tavoitteiden saavuttamiseksi järjestettiin Pikante ravintoloiden henkilökunnalle ympäristöiltapäivä, jossa käsiteltiin ravintolapalveluiden ympäristövaikutuksia ja keinoja niiden pienentämiseksi. Sidosryhmien mielipiteet tutkittiin kahdella erillisellä kyselytutkimuksella, jotka toteutettiin sähköisenä Pikanten Internetsivuilla. Toinen kyselyistä oli henkilökunnalle ja toinen asiakkaille.
Tutkimuksessa saatiin selville se, että innokkuutta ympäristökuorman pienentämiseksi löytyi molemmilta tutkituilta ryhmiltä. Henkilökunta on valmis sitoutumaan ympäristöohjelmaan. Henkilökunnan ja asiakkaiden arvot ja mielipiteet kohtasivat hyvinkin paljon. Molemmille ryhmille lähiruoka ja suomalaisuus olivat tärkeitä. Tutkimuksen perusteella Pikanten vastuullisuus on hyvällä tasolla, mutta ympäristöviestinnän puuttuessa asiakkaat eivät esimerkiksi tiedosta sitä, että jo nykyisinkin Pikante ravintolat suosivat suomalaisia ja pirkanmaalaisia tuotteita.
Työllä saatiin selville Pikante ravintoloiden ympäristöystävällisyyden ja vastuullisuuden nykytila, sidosryhmien mielipiteet ja löydettiin Pikantelle sopiva ympäristöohjelma Ekokompassi. Ympäristöohjelman rakentaminen aloitetaan syksyllä kun Ekokompassi aloittaa toimintansa Tampereella. Yhdeksi kehittämiskohteeksi valittiin ympäristöviestintä.
Työn teoriaosuudessa käsitellään yritystoiminnan vastuullisuutta ja ruokapalveluiden ympäristökuormitusta sekä erilaisia ympäristöjärjestelmiä ja Joutsenmerkkiä. Opinnäytetyön tavoitteiden saavuttamiseksi järjestettiin Pikante ravintoloiden henkilökunnalle ympäristöiltapäivä, jossa käsiteltiin ravintolapalveluiden ympäristövaikutuksia ja keinoja niiden pienentämiseksi. Sidosryhmien mielipiteet tutkittiin kahdella erillisellä kyselytutkimuksella, jotka toteutettiin sähköisenä Pikanten Internetsivuilla. Toinen kyselyistä oli henkilökunnalle ja toinen asiakkaille.
Tutkimuksessa saatiin selville se, että innokkuutta ympäristökuorman pienentämiseksi löytyi molemmilta tutkituilta ryhmiltä. Henkilökunta on valmis sitoutumaan ympäristöohjelmaan. Henkilökunnan ja asiakkaiden arvot ja mielipiteet kohtasivat hyvinkin paljon. Molemmille ryhmille lähiruoka ja suomalaisuus olivat tärkeitä. Tutkimuksen perusteella Pikanten vastuullisuus on hyvällä tasolla, mutta ympäristöviestinnän puuttuessa asiakkaat eivät esimerkiksi tiedosta sitä, että jo nykyisinkin Pikante ravintolat suosivat suomalaisia ja pirkanmaalaisia tuotteita.
Työllä saatiin selville Pikante ravintoloiden ympäristöystävällisyyden ja vastuullisuuden nykytila, sidosryhmien mielipiteet ja löydettiin Pikantelle sopiva ympäristöohjelma Ekokompassi. Ympäristöohjelman rakentaminen aloitetaan syksyllä kun Ekokompassi aloittaa toimintansa Tampereella. Yhdeksi kehittämiskohteeksi valittiin ympäristöviestintä.