Neljä perinneruokaa
Seppälä, Anna (2015)
Seppälä, Anna
Turun ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201605035961
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201605035961
Tiivistelmä
Tekstissä käsittelen suhdettani kahteen kotimaahani ja kulttuurista identiteettiä kahden kansallisuuden välissä. Tarkastelen suomalaista ja unkarilaista kulttuuria henkilökohtaisella otteella, pyrkien avaamaan kulttuurista identiteettiäni sekä kuvallisin että kirjallisin keinoin. Työtä johdattivat eteenpäin Marjo Räsäsen Visuaalisen kulttuurin monilukukirjan kysymykset kuvan tulkitsemisesta. Näiden kysymysten tarkoituksena oli saada tulkitsija pohtimaan, mitä kuva merkitsee hänelle henkilökohtaisesti, ja miten hän voi kytkeä siinä käsitellyt ilmiöt omaan elämäänsä ja kulttuuriinsa. Kysymyksiin vastasin kuvan tulkitsijan sijaan taiteilijana pohtien ja vastaten monikulttuurisen työn ymmärrettävyyden haasteisiin.
Päätin lähestyä aihetta unkarilaisen, vahvan ruokakulttuurin kautta, sillä tekemällä unkarilaista ruokaa koin itseni enemmän unkarilaiseksi. Käytännön kautta pilkon ja hämmennän monikulttuurisen identiteetin aineksia. Monikulttuurisen työn ymmärrettävyyden haasteita tuki neljä perinneruokaa: kuvalliset osuudet, joissa käsitellään kulttuurista identiteettiäni. Taiteellista työtä lähdin rakentamaan perinteiden ja stereotypioilla leikittelyn kautta päätyen pohtimaan, sitooko kansallinen kulttuuri identiteettiä, vai voiko sitä muokata haluamaansa suuntaan toivomallaan tavalla. Miten se vaikuttaa tapaamme katsoa muita kulttuureja? Vahvistaako se sitä, vai rajoittaako se näkökenttäämme?
Työn avulla löytyi kenties uusi tapa katsoa itselleen tuttua, mutta kuitenkin etäiseksi jäänyttä asiaa. Se pyrittiin tekemään ymmärrettäväksi myös henkilölle, jolle kyseinen kulttuuri on entuudestaan tuntematon.
Päätin lähestyä aihetta unkarilaisen, vahvan ruokakulttuurin kautta, sillä tekemällä unkarilaista ruokaa koin itseni enemmän unkarilaiseksi. Käytännön kautta pilkon ja hämmennän monikulttuurisen identiteetin aineksia. Monikulttuurisen työn ymmärrettävyyden haasteita tuki neljä perinneruokaa: kuvalliset osuudet, joissa käsitellään kulttuurista identiteettiäni. Taiteellista työtä lähdin rakentamaan perinteiden ja stereotypioilla leikittelyn kautta päätyen pohtimaan, sitooko kansallinen kulttuuri identiteettiä, vai voiko sitä muokata haluamaansa suuntaan toivomallaan tavalla. Miten se vaikuttaa tapaamme katsoa muita kulttuureja? Vahvistaako se sitä, vai rajoittaako se näkökenttäämme?
Työn avulla löytyi kenties uusi tapa katsoa itselleen tuttua, mutta kuitenkin etäiseksi jäänyttä asiaa. Se pyrittiin tekemään ymmärrettäväksi myös henkilölle, jolle kyseinen kulttuuri on entuudestaan tuntematon.