Budjetointi kustannusten vähentämisen apuvälineenä : case Hot Hot Holidays Oy/Ravintola Kahveli
Sillanpää, Sirpa (2016)
Sillanpää, Sirpa
Turun ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201605178335
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201605178335
Tiivistelmä
Opinnäytetyön päätavoitteena oli selvittää, minkälaisia kustannuksia toimeksiantajan olisi mahdollista vähentää. Lisäksi tavoitteena oli selvittää kustannussäästöjen toteuttamistavat toimeksiantajayrityksen reaaliprosessissa. Kustannuksien ja niiden vähentämisen mahdollisuuksien selvittämisen apuna käytettiin budjetointia. Osatavoitteena oli laatia toimeksiantajalle tulosbudjetti vuodelle 2016.
Työn tietolähteinä käytettiin alan kirjallisuutta ja sähköisiä lähteitä sekä ravintola-alalla sovellettavaa työehtosopimusta. Laadittuun tulosbudjettiin käytettiin toimeksiantajalta saatuja tietoja vuoden 2012–2014 tilinpäätöksistä. Lisäksi tulosbudjetin laatimisessa käytettiin toimeksiantajalta saatuja tietoja työntekijöiden toteutuneista tunneista ja kuukausikohtaisista myyntiraporteista vuodelta 2014. Kustannuksien säästökohteita selvitettiin tehtyjen budjettien, alan kirjallisuuden sekä työkokemuksen kautta.
Toimeksiantajalle laadittiin kiinteä tulosbudjetti osabudjetteineen vuodelle 2016 Excel-taulukkolaskelmaohjelmalla. Budjetit laadittiin kiinteiksi tilikauden pituiselle budjettikaudelle. Budjetit jaettiin kuukausitasolle kustannusten tarkkailun helpottamiseksi. Tulosbudjettia varten tehtyjä osabudjetteja laadittaessa pohdittiin osabudjettien sisältämiä kustannuksia ja niiden vähentämismahdollisuuksia. Tehtyjen päätelmien perusteella toimeksiantajalle kerättiin tiedot mahdollisista kustannussäästökohteista. Lisäksi annettiin käytännönohjeita kustannussäästöjen toteuttamiseksi.
Opinnäytetyössä todettiin, että toimeksiantajan kustannuksista suurin osa koostuu raaka-aineostoista sekä henkilökunnan työkustannuksista. Näistä kustannuksista epäiltiin löytyvän eniten kustannussäästöä. Työssä todettiin, että kustannuksia voidaan vähentää ostohintoja alentamalla tai työn tuottavuutta parantamalla. Toimeksiantajayrityksessä ostohintojen alentaminen tapahtuisi hankintasopimuksia kilpailuttamalla ja alennuksista sopimalla. Työn tehokkuutta voitaisiin lisätä motivoimalla ja kehittämällä henkilöstöä sekä muuttamalla työskentelytapoja.
Työn tietolähteinä käytettiin alan kirjallisuutta ja sähköisiä lähteitä sekä ravintola-alalla sovellettavaa työehtosopimusta. Laadittuun tulosbudjettiin käytettiin toimeksiantajalta saatuja tietoja vuoden 2012–2014 tilinpäätöksistä. Lisäksi tulosbudjetin laatimisessa käytettiin toimeksiantajalta saatuja tietoja työntekijöiden toteutuneista tunneista ja kuukausikohtaisista myyntiraporteista vuodelta 2014. Kustannuksien säästökohteita selvitettiin tehtyjen budjettien, alan kirjallisuuden sekä työkokemuksen kautta.
Toimeksiantajalle laadittiin kiinteä tulosbudjetti osabudjetteineen vuodelle 2016 Excel-taulukkolaskelmaohjelmalla. Budjetit laadittiin kiinteiksi tilikauden pituiselle budjettikaudelle. Budjetit jaettiin kuukausitasolle kustannusten tarkkailun helpottamiseksi. Tulosbudjettia varten tehtyjä osabudjetteja laadittaessa pohdittiin osabudjettien sisältämiä kustannuksia ja niiden vähentämismahdollisuuksia. Tehtyjen päätelmien perusteella toimeksiantajalle kerättiin tiedot mahdollisista kustannussäästökohteista. Lisäksi annettiin käytännönohjeita kustannussäästöjen toteuttamiseksi.
Opinnäytetyössä todettiin, että toimeksiantajan kustannuksista suurin osa koostuu raaka-aineostoista sekä henkilökunnan työkustannuksista. Näistä kustannuksista epäiltiin löytyvän eniten kustannussäästöä. Työssä todettiin, että kustannuksia voidaan vähentää ostohintoja alentamalla tai työn tuottavuutta parantamalla. Toimeksiantajayrityksessä ostohintojen alentaminen tapahtuisi hankintasopimuksia kilpailuttamalla ja alennuksista sopimalla. Työn tehokkuutta voitaisiin lisätä motivoimalla ja kehittämällä henkilöstöä sekä muuttamalla työskentelytapoja.