Nutritionsstigen visar vägen : Ökad motivation och bättre nutritionsvård vid Åbolands sjukhus inremedicinska avdelning
Danielsson, Sanny; Nurmi, Jennifer; Lumme, Sonja; Westerholm, Ronja (2016)
Danielsson, Sanny
Nurmi, Jennifer
Lumme, Sonja
Westerholm, Ronja
Yrkeshögskolan Novia
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201605239305
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201605239305
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö kuuluu Yrkeshögskolan We can We care projektiin. Projektin tavoitteena on kehittää hoitotyötä Turunmaan Sairaalassa sisätautiosastolla sekä Paraisten terveyskeskuksen vuodeosastolla. Opinnäytetyön tavoitteena on motivoida Turunmaan sairaalan sisätautiosaston henkilökuntaa käyttämään jo olemassa olevaa menetelmää Nutritional Risk Screening 2002, joka voi osoittaa aliravitsemusta.
Aliravitsemus on yleinen ongelma vuodeosastoilla; noin 20 – 60 % potilaista kärsii aliravitsemuksesta. Ravitsemusseulontaa käytetään aliravitsemuksen tai sen alttiuden tunnistamiseen. Tämä opinnäytetyö keskittyy pääasiassa Nutritional Risk Screening 2002-seulontaan.
Tämän työn tutkimusmenetelmäksi on valittu yleinen kirjallisuuskatsaus. Kirjallisuudesta saatujen tietojen analysoinnin jälkeen on kehitetty tuote, Nutritionsstigen. Tuotteen tavoite on esitellä ja muistuttaa henkilökuntaa ottamaan ravitsemusta huomioon. Tuotteen avulla autetaan henkilökuntaa yksinkertaisin tavoin kehittämään ravitsemushoitoa sekä luomaan potilaan ja henkilökunnan välistä keskustelua.
Tutkimusten perusteella sairaalapotilaiden aliravitsemus on yleistä ja käyttämällä seulontoja voidaan havaita ja kartoittaa aliravitsemusta. Ravitsemushoidon selkeät toimintaohjeet edistävät kokonaishoitoa.
Aliravitsemus on yleinen ongelma vuodeosastoilla; noin 20 – 60 % potilaista kärsii aliravitsemuksesta. Ravitsemusseulontaa käytetään aliravitsemuksen tai sen alttiuden tunnistamiseen. Tämä opinnäytetyö keskittyy pääasiassa Nutritional Risk Screening 2002-seulontaan.
Tämän työn tutkimusmenetelmäksi on valittu yleinen kirjallisuuskatsaus. Kirjallisuudesta saatujen tietojen analysoinnin jälkeen on kehitetty tuote, Nutritionsstigen. Tuotteen tavoite on esitellä ja muistuttaa henkilökuntaa ottamaan ravitsemusta huomioon. Tuotteen avulla autetaan henkilökuntaa yksinkertaisin tavoin kehittämään ravitsemushoitoa sekä luomaan potilaan ja henkilökunnan välistä keskustelua.
Tutkimusten perusteella sairaalapotilaiden aliravitsemus on yleistä ja käyttämällä seulontoja voidaan havaita ja kartoittaa aliravitsemusta. Ravitsemushoidon selkeät toimintaohjeet edistävät kokonaishoitoa.