Samodlingseffekter av ärt och havre jämfört med odling i renbestånd
Fredriksson, Kettil (2016)
Fredriksson, Kettil
Yrkeshögskolan Novia
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201605239367
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201605239367
Tiivistelmä
Suomen pitäisi tulla omavaraisemmaksi proteiinirehun tuottamisessa, jotta emme olisi niin riippuvaisia tuonnista. Karjatilat voivat korvata osan ostamastaan proteiinista viljelemällä omaa proteiinirehua, esim. palkokasveja puhdas- tai seoskasvustossa. Seosviljely viittaa paremman satovarmuuden ja isomman sadon saavuttamiseen.
Tämä tutkimus perustuu lohkokokeeseen, joka tehtiin tavallisissa pelto-olosuhteissa isoissa koeruuduissa kasvikauden 2014 aikana Eskils-tilalla Liljendaalissa Suomessa. Tutkimus vertaa herneen ja kauran seosviljelyä näiden lajien viljelyyn puhdaskasvustoissa. Hypoteesi oli, että herneen ja kauran seosviljely tuottaisi varmemman ja isomman sadon, kuin myös paremman laadun, verrattuna siihen että kasvit olisi viljelty erikseen puhdaskasvustoissa.
Koe tehtiin kolmessa koejäsenessä: herne ja kaura puhdaskasvustoissa ja herne-kaura seoskasvustossa. Nämä kolme koejäsentä toistettiin neljä kertaa. Edeltävänä syksynä koepeltoa lannoitettiin kiinteällä lannalla 10 tonnia/ha. Torjuntatoimenpiteitä ei tehty rikkakasveja, tauteja tai hyönteisiä vastaan kyseisen kasvikauden aikana. Kasvien ja rikkakasvien biomassa korjattiin kauran taikinavaiheessa. Biomassanäytteet ilmakuivattiin tuleentumisvaiheeseen, punnittiin ja puitiin käsin, jonka jälkeen jyväsadot punnittiin ja lähetettiin analysointiin.
Kaikki kolme koejäsentä tuottivat isot sadot (5837, 4539 ja 5097 kg/ha kyseessä ollen kaura, herne ja hernekaura). Seosviljelyn vaikutus johti samaan satomäärään hernekaurassa kuin puhdaskasvustoissa. Herneen ja kauran seosviljely taipui kuitenkin tuottamaan isomman proteiinisadon verrattuna puhdaskasvustoon. Proteiinisisältö seosviljelyssä kaurassa oli melkein kaksi prosenttiyksikköä korkeampi kuin puhdaskasvustossa viljelty kaura. Seosviljelyllä oli taipumus myös positiiviseen vaikutukseen kasvuston kilpailukykyyn rikkaruohoja, tauteja ja tuholaisia vastaan. Seosviljelyn vaikutukset johti pienempään standardipoikkeamaan verrattuna viljelyyn puhdaskasvustoissa, mikä todisti sen, että seosviljely tuottaa varmemman sadon.
Tämä tutkimus perustuu lohkokokeeseen, joka tehtiin tavallisissa pelto-olosuhteissa isoissa koeruuduissa kasvikauden 2014 aikana Eskils-tilalla Liljendaalissa Suomessa. Tutkimus vertaa herneen ja kauran seosviljelyä näiden lajien viljelyyn puhdaskasvustoissa. Hypoteesi oli, että herneen ja kauran seosviljely tuottaisi varmemman ja isomman sadon, kuin myös paremman laadun, verrattuna siihen että kasvit olisi viljelty erikseen puhdaskasvustoissa.
Koe tehtiin kolmessa koejäsenessä: herne ja kaura puhdaskasvustoissa ja herne-kaura seoskasvustossa. Nämä kolme koejäsentä toistettiin neljä kertaa. Edeltävänä syksynä koepeltoa lannoitettiin kiinteällä lannalla 10 tonnia/ha. Torjuntatoimenpiteitä ei tehty rikkakasveja, tauteja tai hyönteisiä vastaan kyseisen kasvikauden aikana. Kasvien ja rikkakasvien biomassa korjattiin kauran taikinavaiheessa. Biomassanäytteet ilmakuivattiin tuleentumisvaiheeseen, punnittiin ja puitiin käsin, jonka jälkeen jyväsadot punnittiin ja lähetettiin analysointiin.
Kaikki kolme koejäsentä tuottivat isot sadot (5837, 4539 ja 5097 kg/ha kyseessä ollen kaura, herne ja hernekaura). Seosviljelyn vaikutus johti samaan satomäärään hernekaurassa kuin puhdaskasvustoissa. Herneen ja kauran seosviljely taipui kuitenkin tuottamaan isomman proteiinisadon verrattuna puhdaskasvustoon. Proteiinisisältö seosviljelyssä kaurassa oli melkein kaksi prosenttiyksikköä korkeampi kuin puhdaskasvustossa viljelty kaura. Seosviljelyllä oli taipumus myös positiiviseen vaikutukseen kasvuston kilpailukykyyn rikkaruohoja, tauteja ja tuholaisia vastaan. Seosviljelyn vaikutukset johti pienempään standardipoikkeamaan verrattuna viljelyyn puhdaskasvustoissa, mikä todisti sen, että seosviljely tuottaa varmemman sadon.