Kauran terveellisyys ja kauratuotteiden sopivuus hoivakotien asukkaille
Panttila, Paula; Marttinen, Terhi (2016)
Panttila, Paula
Marttinen, Terhi
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016053110931
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016053110931
Tiivistelmä
Kaura on ajankohtainen ja maailmalla nouseva trendi. Euroopan komissio hyväksyi kauran terveysväittämät vuonna 2009. Ne liittyvät kauran sisältämään liukoiseen kuituun eli beeta-glukaaniin, jolla on vaikutuksia veren sokeritasapainon ja kolesterolipitoisuuden pienentämi-seen sekä vatsan hyvinvointiin. Kaurassa on lisäksi runsaasti ravitsemuksellisesti arvokasta proteiinia. Suomalaisilla kauratuotteilla on kysyntää niiden terveysvaikutusten vuoksi.
Tutkimuksen toimeksiantajana oli Fazer Mylly, joka valmistaa erilaisia viljatuotteita. Fazer on omalla toiminnallaan vienyt kauratuotteiden kehittämistä eteenpäin, ja innovointi jatkuu. Fazer on esimerkiksi lisensoinut teknologiaa, jolla raakakaurasta voidaan erotella terveysvaikuttei-sia osia, kuten beetaglukaania, kauraproteiinia ja kauraöljyä. Teknologia on avannut Fazerille ovia uusiin tuoteryhmiin, kuten välipala- ja ravintolisäteollisuuteen. Fazer Myllyn viljatuotevali-koima on laaja, ja sitä voidaan räätälöidä vastaamaan asiakkaiden vaatimuksia, sillä eri asi-akkaat arvostavat kauratuotteissa eri ominaisuuksia ja hyötyjä.
Suomi ikääntyy vauhdilla. Yli 85-vuotiaiden määrän ennustetaan nousevan Suomessa nykyi-sestä 94 000:sta 349 000:een vuoteen 2040 mennessä. Tutkimuksen kohdejoukoksi valittiin pääkaupunkiseudulta satunnaisesti kolmen eri hoivakodin asukkaat ja hoitohenkilökunta. Hoivakodit tarjoavat eritasoista palveluasumista iäkkäille, jotka tarvitsevat palveluja mutteivät vielä pitkäaikaista laitoshoitoa.
Fazer Mylly halusi tutkimuksen avulla tutkia uuden kohderyhmän eli hoivakotien asukkaiden toiveita, tarpeita ja arvostuksia kauratuotteita kohtaan. Asiaa kysyttiin hoivakotien asukkailta ja henkilökunnalta ja tutkimuksessa myös vertailtiin, oliko näiden ryhmien vastauksissa eroja. Tutkimuksen avulla haluttiin selvittää, miten Fazer Mylly voisi kehittää kauratuotteitaan hoiva-kotien asukkaille sopiviksi.
Empiirinen tutkimus toteutettiin kyselytutkimuksen avulla, ja tutkimusmenetelmät olivat kvanti-tatiivisia ja kvalitatiivisia. Tutkimukseen osallistui 84 vastaajaa, joista 47 oli hoivakotien asuk-kaita ja 37 henkilökuntaa. Tutkimus toteutettiin hoivakotien ruokailutiloissa 5.−19.2.2016 nel-jän eri kauratuotteen maistatuksen ja puolistrukturoidun kyselylomakkeen avulla. Tutkimuk-sen toteutustavaksi valittiin informoitu kysely, sillä asukkaat olivat huonokuntoisia ja saivat sen vuoksi ohjausta ja kirjoittamisapua tutkimuksen toteuttamishetkellä.
Tulosten mukaan Puolukka-kauraherkku oli molempien ryhmien mielestä paras kauratuote niin ulkonäön, rakenteen kuin maun perusteella. Se oli henkilökunnan mielestä parhaiten sopiva kauratuote välipalalle ja iltapalalle. Ruokailutilanteissa tärkeimpänä pidettiin ravitse-musta ja makua. Henkilökunnan mukaan ruoan oikeanlainen koostumus oli vahvin ruokailuti-lanteita helpottava seikka. Ruoan on oltava pehmeää sekä helposti syötävää ja nieltävää. Johtopäätöksenä on, että Fazerin ohjeilla valmistetut ja Alku-kauraa sisältäneet kauratuotteet olivat sopivaa ravintoa hoivakotien asukkaille, ja tutkimuksen avulla saatiin tietoa siitä, miten kauratuotteita voisi kehittää hoivakotien asukkaille sopiviksi.
Tutkimuksen toimeksiantajana oli Fazer Mylly, joka valmistaa erilaisia viljatuotteita. Fazer on omalla toiminnallaan vienyt kauratuotteiden kehittämistä eteenpäin, ja innovointi jatkuu. Fazer on esimerkiksi lisensoinut teknologiaa, jolla raakakaurasta voidaan erotella terveysvaikuttei-sia osia, kuten beetaglukaania, kauraproteiinia ja kauraöljyä. Teknologia on avannut Fazerille ovia uusiin tuoteryhmiin, kuten välipala- ja ravintolisäteollisuuteen. Fazer Myllyn viljatuotevali-koima on laaja, ja sitä voidaan räätälöidä vastaamaan asiakkaiden vaatimuksia, sillä eri asi-akkaat arvostavat kauratuotteissa eri ominaisuuksia ja hyötyjä.
Suomi ikääntyy vauhdilla. Yli 85-vuotiaiden määrän ennustetaan nousevan Suomessa nykyi-sestä 94 000:sta 349 000:een vuoteen 2040 mennessä. Tutkimuksen kohdejoukoksi valittiin pääkaupunkiseudulta satunnaisesti kolmen eri hoivakodin asukkaat ja hoitohenkilökunta. Hoivakodit tarjoavat eritasoista palveluasumista iäkkäille, jotka tarvitsevat palveluja mutteivät vielä pitkäaikaista laitoshoitoa.
Fazer Mylly halusi tutkimuksen avulla tutkia uuden kohderyhmän eli hoivakotien asukkaiden toiveita, tarpeita ja arvostuksia kauratuotteita kohtaan. Asiaa kysyttiin hoivakotien asukkailta ja henkilökunnalta ja tutkimuksessa myös vertailtiin, oliko näiden ryhmien vastauksissa eroja. Tutkimuksen avulla haluttiin selvittää, miten Fazer Mylly voisi kehittää kauratuotteitaan hoiva-kotien asukkaille sopiviksi.
Empiirinen tutkimus toteutettiin kyselytutkimuksen avulla, ja tutkimusmenetelmät olivat kvanti-tatiivisia ja kvalitatiivisia. Tutkimukseen osallistui 84 vastaajaa, joista 47 oli hoivakotien asuk-kaita ja 37 henkilökuntaa. Tutkimus toteutettiin hoivakotien ruokailutiloissa 5.−19.2.2016 nel-jän eri kauratuotteen maistatuksen ja puolistrukturoidun kyselylomakkeen avulla. Tutkimuk-sen toteutustavaksi valittiin informoitu kysely, sillä asukkaat olivat huonokuntoisia ja saivat sen vuoksi ohjausta ja kirjoittamisapua tutkimuksen toteuttamishetkellä.
Tulosten mukaan Puolukka-kauraherkku oli molempien ryhmien mielestä paras kauratuote niin ulkonäön, rakenteen kuin maun perusteella. Se oli henkilökunnan mielestä parhaiten sopiva kauratuote välipalalle ja iltapalalle. Ruokailutilanteissa tärkeimpänä pidettiin ravitse-musta ja makua. Henkilökunnan mukaan ruoan oikeanlainen koostumus oli vahvin ruokailuti-lanteita helpottava seikka. Ruoan on oltava pehmeää sekä helposti syötävää ja nieltävää. Johtopäätöksenä on, että Fazerin ohjeilla valmistetut ja Alku-kauraa sisältäneet kauratuotteet olivat sopivaa ravintoa hoivakotien asukkaille, ja tutkimuksen avulla saatiin tietoa siitä, miten kauratuotteita voisi kehittää hoivakotien asukkaille sopiviksi.