Tiineyden haasteet lehmillä
Lakso, Raila; Oja-Nisula, Tarja (2016)
Lakso, Raila
Oja-Nisula, Tarja
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016060211495
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016060211495
Tiivistelmä
Toimeksiantajana meillä oli HH Embryo Oy. Tutkimme keinosiemennysaineistosta seminologien ja sonnien uusimattomuusprosentteja.
Kyselytutkimuksella selvitettiin miten tiloilla toimitaan. Kysely lähetettiin sähköpostilla 60 asiakastilalle, heistä 12 vastasi kyselyyn.
Kyselytutkimuksen vastauksista ja kirjallisuudesta voidaan todeta, että lehmien hyvän tiinehtyvyyden taustalla on eläinten hyvä hoito. Lehmien hyvän tiinehtyvyyden perustana on tuotostason mukainen ruokinta. Ruokinnan tulee perustua analysoituihin karkearehuihin ja ruokintasuunnitelmaan, missä on huomioitu tarvittavat kivennäiset ja hivenaineet. Lehmien energiatasapainon tulee olla kunnossa. Loppulypsykaudella kuntoluokka pyritään saamaan luokkaan 3-3,5. Ummessaolokaudella lehmän lihomista tulee varoa. Tunnutuskaudella totutetaan lehmä poikimisen jälkeiseen ruokintaan ja luodaan perusta poikimisen jälkeiseen hyvään syöntikykyyn, jotta energiavajaus jäisi mahdollisimman lyhyeksi. Lehmän hyvä syöntikyky poikimisen jälkeen mahdollistaa kiimakierron käynnistymisen.
Kiimantarkkailu tulee olla järjestelmällistä. Havainnot merkitään muistiin tilalla käytettyyn järjestelmään. Kiimantarkkailuun on käytettävä riittävästi aikaa ja useita kertoja päivässä. Kiimantarkkailun tarkkuudesta riippuen, voidaan valita siemennys ajankohta mahdollisimman otolliseen aikaan. Tuotoksien kasvaessa on otollinen siemennysaika lyhentynyt.
Vastauksista ja kirjallisuusosiosta voivat hyötyä ne, jotka haluavat parantaa lehmien tiinehtyvyyttä
Kyselytutkimuksella selvitettiin miten tiloilla toimitaan. Kysely lähetettiin sähköpostilla 60 asiakastilalle, heistä 12 vastasi kyselyyn.
Kyselytutkimuksen vastauksista ja kirjallisuudesta voidaan todeta, että lehmien hyvän tiinehtyvyyden taustalla on eläinten hyvä hoito. Lehmien hyvän tiinehtyvyyden perustana on tuotostason mukainen ruokinta. Ruokinnan tulee perustua analysoituihin karkearehuihin ja ruokintasuunnitelmaan, missä on huomioitu tarvittavat kivennäiset ja hivenaineet. Lehmien energiatasapainon tulee olla kunnossa. Loppulypsykaudella kuntoluokka pyritään saamaan luokkaan 3-3,5. Ummessaolokaudella lehmän lihomista tulee varoa. Tunnutuskaudella totutetaan lehmä poikimisen jälkeiseen ruokintaan ja luodaan perusta poikimisen jälkeiseen hyvään syöntikykyyn, jotta energiavajaus jäisi mahdollisimman lyhyeksi. Lehmän hyvä syöntikyky poikimisen jälkeen mahdollistaa kiimakierron käynnistymisen.
Kiimantarkkailu tulee olla järjestelmällistä. Havainnot merkitään muistiin tilalla käytettyyn järjestelmään. Kiimantarkkailuun on käytettävä riittävästi aikaa ja useita kertoja päivässä. Kiimantarkkailun tarkkuudesta riippuen, voidaan valita siemennys ajankohta mahdollisimman otolliseen aikaan. Tuotoksien kasvaessa on otollinen siemennysaika lyhentynyt.
Vastauksista ja kirjallisuusosiosta voivat hyötyä ne, jotka haluavat parantaa lehmien tiinehtyvyyttä