Uuninkestävien pakkausten toimivuus kuluttajilla
Honkala, Antti (2016)
Honkala, Antti
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016060111343
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016060111343
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä tutkittiin kokeellisesti uuninkestävien pakkausten toimivuutta kuluttajan näkökulmasta. Selvitettiin miten vuokien valmistajat olivat vuokien lämpötilankeston testit tehneet. Lihamureketta kypsennettiin Yritys X:n CPET-vuoissa, KPET-vuoissa ja alumiinivuoissa. Tuotetta ja vuokia tutkittiin aistivarai-sesti, eri lämpötiloissa paistettuna, sekä verrattiin eroja tavallisen uunin ja kier-toilmauunin välillä. Painohävikit tutkittiin eri lämpötiloissa ja uunityyppien välillä. Lisäksi tutkittiin tuotteiden sisälämpötilojen muutosta vuokien välillä tavallisessa uunissa, sekä kiertoilmauunissa.
Tuloksista selvisi että, valmistajan ohjeiden mukaisesti toimittaessa, aistinvarai-sesti arvioiden vuokien ja tuotteen ulkonäössä ei ollut havaittavissa muutoksia. Kun käytettiin ohjetta korkeampia kypsennyslämpötiloja, tuotteet kuivuivat. Pai-nohävikin kannalta ei kannata käyttää yli 175 °C:n lämpötilaa. Korkeammissa lämpötiloissa hävikki suurenee ja tuote muuttuu pinnalta kuivemmaksi. Tuotteen sisälämpötilalle ei ole suurta merkitystä missä vuoassa tuotetta kypsentää.
Tuloksista selvisi että, valmistajan ohjeiden mukaisesti toimittaessa, aistinvarai-sesti arvioiden vuokien ja tuotteen ulkonäössä ei ollut havaittavissa muutoksia. Kun käytettiin ohjetta korkeampia kypsennyslämpötiloja, tuotteet kuivuivat. Pai-nohävikin kannalta ei kannata käyttää yli 175 °C:n lämpötilaa. Korkeammissa lämpötiloissa hävikki suurenee ja tuote muuttuu pinnalta kuivemmaksi. Tuotteen sisälämpötilalle ei ole suurta merkitystä missä vuoassa tuotetta kypsentää.