Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Jyväskylän ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Jyväskylän ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Euron lounas : Syntyykö ravitsemussuositukset täyttävä koululounas alle eurolla?

Koskinen, Tiina (2016)

 
Avaa tiedosto
Koskinen Tiina.pdf (1.172Mt)
Lataukset: 


Koskinen, Tiina
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2016
Creative Commons License
Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 1.0 Suomi
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016060712182
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää koululounaan ravitsemuksellisen laadun toteutumista ja sen yhteyttä raaka-ainehintaan. Tarkemmin perehdyttiin ala- ja yläkouluille suunnatun kuuden viikon kiertävän ruokalistan lounastarjontaan. Raaka-ainehinnan ylärajaksi työssä asetettiin yksi euro. Lisäksi selvitettiin ruokapalveluista vastaavien ajatuksia kouluruokailuun varatuista määrärahoista.

Havaintoaineiston muodosti näin 30 koululounaan kokonaisuus. Kvantitatiivisessa osuudessa tarkasteltiin koululounaan raaka-ainehinnan ja ravitsemuksellisen laadun suhdetta. Lisäksi työssä haluttiin kuulla myös ruokapalveluista vastaavien kokemuksia ja mielipiteitä koululounaan ravitsemuksellisesta sisällöstä ja määrärahojen riittävyydestä. Siinä käytettiin laadullisena menetelmänä strukturoimatonta haastattelua.

Kouluruokasuosituksen toteutumista tutkittiin laskemalla kuuden viikon kiertävän ruokalistan ravintosisällöt Jamix-tuotannonohjausjärjestelmän avulla. Ravitsemussuositusten toteutumista tarkasteltiin kokonaisenergian, hiilihydraattien, rasvojen ja proteiinien osalta. Saatuja tuloksia verrattiin kouluruokasuositukseen. Raaka-ainehinnan ja ravitsemuksellisen laadun välistä yhteyttä tarkasteltiin ravintoarvoittain.

Kehittämistyön tuloksena voidaan todeta, että raaka-ainehinnalla on suora yhteys koulu-lounaan kokonaisenergian, kokonaisrasvan ja proteiinin määrään. Sen sijaan hiilihydraattien ja tyydyttyneen rasvan yhteyttä raaka-ainehintaan ei tässä tarkastelussa pystytty osoittamaan. Koululounaan ravitsemuksellinen laatu oli vain pieneltä osin suositusten mukainen. Laatua voidaan kuitenkin parantaa koululounaaseen varattujen määrärahojen sallimissa rajoissa
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste