Vuorotyön vaikutukset fyysiseen hyvinvointiin - Glo Hotel Kluuvin vastaanoton työntekijöiden kokemuksia
Heikkilä, Sini-Maria; Volanen, Sonja (2016)
Heikkilä, Sini-Maria
Volanen, Sonja
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016061012726
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016061012726
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena on selvittää, millainen vaikutus vuorotyöllä on Glo Hotel Kluuvin vastaanoton työntekijöiden fyysiseen hyvinvointiin. Opinnäytetyötä ei toteuteta toi-meksiantona Glo Hotel Kluuville, vaan työn tarkoituksena on saada kokemusperäistä tietoa fyysisen hyvinvoinnin teemoista. Glo Hotel Kluuvi kuuluu suomalaiseen Kämp Collectionin ravintola- ja hotellikonserniin, jonka palveluksessa työskentelee yli 400 työntekijää.
Hyvinvoinnin käsite sisältää fyysisen-, psyykkisen- ja sosiaalisen hyvinvoinnin käsitteet. Tässä opinnäytetyössä keskitytään tutkimaan erityisesti fyysisen hyvinvoinnin teemoja: unta, ravin-toa ja liikuntaa vastaanoton työntekijän näkökulmasta. Työvuorosuunnittelua käsitellään tär-keänä osana fyysistä hyvinvointia. Myös vuorotyön ja vastaanottovirkailijan työn käsitteet määritellään opinnäytetyössä.
Tämän opinnäytetyön tutkimusosa tehtiin kvalitatiivisena tutkimuksena, eli laadullisena tutki-muksena. Työtä varten toteutettiin teemahaastattelut haastattelemalla Glo Hotel Kluuvin vas-taanoton työntekijöitä kahtena peräkkäisenä päivänä Glo Hotel Kluuvin ravintola Globen tilois-sa. Tutkimukseen osallistui yhdeksän yhdestätoista vastaanoton työntekijästä. Haastattelut toteutettiin huhtikuussa 2016.
Tutkimuksesta selvisi, että vuorotyöllä on ehdottomasti vaikutusta fyysiseen hyvinvoinnin osa-alueisiin. Kuitenkin jokainen haastateltava vastaanoton työntekijä koki vaikutukset eri tavalla. Tuloksista kävi ilmi, että kehitystä kaipaavat jokaisen oman nukkumaanmenorutiinin löytämi-nen, työvuorosuunnittelu, ruokailutottumukset ja ravinnon laatu, liikuntamotivaation tukeminen sekä hyötyliikunnan lisääminen.
Ratkaisuina fyysisen hyvinvoinnin parantamiseksi kannattaisi haastateltavien kiinnittää huo-miota nukkumistottumuksiinsa ja kehittää itselleen sopivat nukkumaanmenorutiinit. Työvuoro-suunnittelussa voitaisiin kokeilla erilaista vuororakennetta ja tarvittaessa lisätä työvoimaa kii-reaikoina. Ruokailutottumuksista ja ravinnon laadusta voisi pitää kirjaa ruokapäiväkirjan avulla. Lisäksi liikunnallisilla palkitsemisjärjestelmillä sekä työntekijöitä motivoimalla kokeilemaan uu-sia liikuntamuotoja, jokainen voitaisiin saada innostumaan liikunnasta.
Hyvinvoinnin käsite sisältää fyysisen-, psyykkisen- ja sosiaalisen hyvinvoinnin käsitteet. Tässä opinnäytetyössä keskitytään tutkimaan erityisesti fyysisen hyvinvoinnin teemoja: unta, ravin-toa ja liikuntaa vastaanoton työntekijän näkökulmasta. Työvuorosuunnittelua käsitellään tär-keänä osana fyysistä hyvinvointia. Myös vuorotyön ja vastaanottovirkailijan työn käsitteet määritellään opinnäytetyössä.
Tämän opinnäytetyön tutkimusosa tehtiin kvalitatiivisena tutkimuksena, eli laadullisena tutki-muksena. Työtä varten toteutettiin teemahaastattelut haastattelemalla Glo Hotel Kluuvin vas-taanoton työntekijöitä kahtena peräkkäisenä päivänä Glo Hotel Kluuvin ravintola Globen tilois-sa. Tutkimukseen osallistui yhdeksän yhdestätoista vastaanoton työntekijästä. Haastattelut toteutettiin huhtikuussa 2016.
Tutkimuksesta selvisi, että vuorotyöllä on ehdottomasti vaikutusta fyysiseen hyvinvoinnin osa-alueisiin. Kuitenkin jokainen haastateltava vastaanoton työntekijä koki vaikutukset eri tavalla. Tuloksista kävi ilmi, että kehitystä kaipaavat jokaisen oman nukkumaanmenorutiinin löytämi-nen, työvuorosuunnittelu, ruokailutottumukset ja ravinnon laatu, liikuntamotivaation tukeminen sekä hyötyliikunnan lisääminen.
Ratkaisuina fyysisen hyvinvoinnin parantamiseksi kannattaisi haastateltavien kiinnittää huo-miota nukkumistottumuksiinsa ja kehittää itselleen sopivat nukkumaanmenorutiinit. Työvuoro-suunnittelussa voitaisiin kokeilla erilaista vuororakennetta ja tarvittaessa lisätä työvoimaa kii-reaikoina. Ruokailutottumuksista ja ravinnon laadusta voisi pitää kirjaa ruokapäiväkirjan avulla. Lisäksi liikunnallisilla palkitsemisjärjestelmillä sekä työntekijöitä motivoimalla kokeilemaan uu-sia liikuntamuotoja, jokainen voitaisiin saada innostumaan liikunnasta.